Boktipset: Virus – en skrämmande berättelse om en dödlig pandemi och överlevare

av | maj 21, 2020 | Boktipset, Nöje

Virus av Daniel Åberg är inget för dig som är lättskrämd och mår du inte bra i den rådande situationen med Coronapandemin så är detta inget för dig. Bokserien  Virus handlar nämligen om ett stort utbrott av ett dödligt virus i Sverige.

Serien innehåller sju delar så bered dig på timmar tillsammans med ett dödligt virus som slår till och som dödar oerhört snabbt och skoningslöst. Böckerna är inte nya men trots det i dessa tider mycket aktuella. Daniel Åbergs bokserie gavs ut på Storytel redan 2016 och har förtjänstfullt lästs in av Disa Östrand.

Även om Virus nu finns som böcker, riktiga böcker, så startades skrivande som det som kallas följetongsberättelser. Det är att liknas vid tv-serier som kommer i flera säsonger.

Överleverare

Även om Virus handlar om en pandemi som bara på några dagar slår ut en hel stad, ett helt land så handlar virus också om överlevare. Fyra människor som står emot viruset och som måste försöka att ta sig vidare trots att nära och kära runt omkring dem dött och trots alla fasor de tvingats att bevittna. De som har dött har inga problem längre men överlevarna ställs inför ett samhälle som inte fungerar längre – Iris en mamma som skyddar sin dotter Sigrid till varje pris, Dano flyktingpojke från Syrien och Amanda som aldrig egentligen blivit vuxen men som nu tvingats till att bli det för att överleva.

Daniel Åberg har en rak, tydlig berättarstil som inte viker undan för obehagliga scener, tvärtom. Fasorna skildras ingående utan att bli överdrivet spekulativa. Ond bråd död finns med i böckerna därför att huvudämnet är virus och död – inte för att mjölka ut äckligheter eller för att skapa en litterär splatterrysare där blodet stänker mest hela tiden. Virus är skrämmande därför att pandemier är skrämmande och därför att de utgör ett i dessa tider högst påtagligt hot mot hela mänskligheten.

Inläsning

Disa Östrands inläsning ger en dimension ytterligare till böckerna och berättelserna. Inläsaren, rösten, betoningarna är extremt viktiga när det handlar om ljudböcker och det har hänt, mer än en gång, att jag slutat att läsa/lyssna därför att det blir alldeles för tydligt att inläsaren läser innantill. Det gör inte Disa Östrand, som för övrigt syns på några av böckernas omslag också. Hon ger figurerna och böckerna liv och tillför något vilket bara de bästa inläsarna gör.

Daniel Åbergs serie Virus är en skrämmande, bitvis mycket otäck berättelse därför att ämnet är det. Det är också en spännande, intensiv och fängslande berättelse som rekommenderas för dig – som törs.

Daniel Åberg – Virus (Storytel).

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian