Boktipset: Ödesmark av Stina Jackson – en bok om ödsligheten

av | maj 11, 2020 | Boktipset, Nöje

Stina Jackson skriver om det lilla, ödemarken, glesbygden och om människorna som bor i en del av vårt land där det är långt mellan husen och där ensamhet och isolering inte är något konstigt. Det är livet.

I livet ingår också en slags lojalitet mot en ort, en plats och Stina Jackson berättar hur svårt det kan vara att skiljas från en plats, att bryta ett mönster och gå vidare – trots osäkerheten i att inte veta hur varje dag kommer att gestalta sig. Det som kan se ut som tristess kan vara en trygghet, en säkerhet och något välkänt.

Avfolkningsby

Ödesmark handlar om Liv som bor i en avfolkningsby, Ödesmarken, tillsammans med sin tonåriga son och med sin far. Det går rykten om Liv och pappan. Rykten som säger att Livs pappa borde vara rik efter flera skogsaffärer. Därute i ödemarken uppfattas den något udda familjen som lätta offer.

Stina Jackson slog igenom med Silvervägen och Ödesmarken slår ann samma ton, samma typiska långsamt och samma intryck av att i den här landsändan händer inte så mycket, som om tiden står still vilken bara är en chimär. Det händer saker men de är inte enkla, inte uppenbara och det krävs en viss träning för att se de små tecknen, nyanserna.

Marie Richardsson läser och det ger en speciell dimension till Ödesmarken, ytterligare en botten utan att göra våld på texten. Läsvärt och värt att lyssna på.

Ödesmarken – Stina Jackson – Marie Richardson läser

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: