Boktipset: Den osannolika mördaren : Skandiamannen och mordet på Olof Palme

av | maj 15, 2020 | Boktipset, Nöje

Senare i sommar kommer ett beslut från Palme-utredningen – antingen kommer utredningen att lämna in ett åtal eller också läggs utredningen ned. Det innebär att polisiärt så anser förundersökningsledaren Krister Peterson att utredningen inte kommer längre.

Under våren, sedan beskedet gavs, så har polisens arbetet inriktats på en enda person, i vart fall utifrån det som läckt ut och det som går att bedöma för en utomstående. Intresset har fokuserats på den person som kallats Skandiamannen i medierna. En person pekats ut som en sannolik mördare av journalisten och författaren Thomas Petterson. Det här är hans bok, från 2018, som nu får förnyad aktualitet.

Intervjuer

I boken redogörs för hur Skandiamannen agerade under mordnatten, morgonen efter och alla de olika uppgifter som han själv lämnade i olika intervjuer. Thomas Pettersson har kartlagt Skandiamannens hela tillvaro och hans motiv och även att han hade tillgång till vapen, den typ av vapen som Olof Palme sköts med och som användes för att skjuta mot Lisberg Palme med.

Det är ett komplext pussel av tider, olika uppgifter, vittnesmål och inte minst polisens utredning. En utredning som tidigt avskrev Skandiamannen som misstänkt. Boken kartlägger lika mycket polisens alla misstag som den lägger ett pussel som leder fram till en misstänkt mördare. I sommar når Palmeutredningen ett slut – på ett sätt eller annat. En gigantiskt utredning som:

  • Utredningsmaterialet fyller snart 250 hyllmeter varav 11 hyllmeter består av ljud- och videoupptagningar.
  • Det skulle ta cirka nio år att läsa igenom materialet och då krävs vana av juridiska texter.

 

Den osannolika mördaren : Skandiamannen och mordet på Olof Palme

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: