Senare i sommar kommer ett beslut från Palme-utredningen – antingen kommer utredningen att lämna in ett åtal eller också läggs utredningen ned. Det innebär att polisiärt så anser förundersökningsledaren Krister Peterson att utredningen inte kommer längre.

Under våren, sedan beskedet gavs, så har polisens arbetet inriktats på en enda person, i vart fall utifrån det som läckt ut och det som går att bedöma för en utomstående. Intresset har fokuserats på den person som kallats Skandiamannen i medierna. En person pekats ut som en sannolik mördare av journalisten och författaren Thomas Petterson. Det här är hans bok, från 2018, som nu får förnyad aktualitet.

Intervjuer

I boken redogörs för hur Skandiamannen agerade under mordnatten, morgonen efter och alla de olika uppgifter som han själv lämnade i olika intervjuer. Thomas Pettersson har kartlagt Skandiamannens hela tillvaro och hans motiv och även att han hade tillgång till vapen, den typ av vapen som Olof Palme sköts med och som användes för att skjuta mot Lisberg Palme med.

Det är ett komplext pussel av tider, olika uppgifter, vittnesmål och inte minst polisens utredning. En utredning som tidigt avskrev Skandiamannen som misstänkt. Boken kartlägger lika mycket polisens alla misstag som den lägger ett pussel som leder fram till en misstänkt mördare. I sommar når Palmeutredningen ett slut – på ett sätt eller annat. En gigantiskt utredning som:

  • Utredningsmaterialet fyller snart 250 hyllmeter varav 11 hyllmeter består av ljud- och videoupptagningar.
  • Det skulle ta cirka nio år att läsa igenom materialet och då krävs vana av juridiska texter.

 

Den osannolika mördaren : Skandiamannen och mordet på Olof Palme


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x