Tre akademiker har testat och avslöjat flera buggar i det nuvarande Bluetooth-protokollet, Bluetooth Classic. Buggarna kan, teoretiskt exploateras på distans under vissa förutsättningar.

När enheter kopplar upp sig mot varandra med Bluetooth så sker ett utbyta av säkerhetsnycklar. Det är i denna process bristerna och buggarna finns. En enhet, där nyckeln är känd , kan manipuleras och utge sig för att vara en helt annat enhet – som redan godkänts för att anslutas mot. Falska, preparerade enheter skulle kunna anslutas mot andras system.

Sårbara

De tre bakom rapporten har testat enheter från Qualcomm, Apple, Intel, Samsung med flera och resultaten visar att miljontals enheter är sårbara. Forskarna delgav industrin, flera företag, sina resultat i december 2019. Det framgår inte vilka företag som skapat skydd mot buggarna och vilka företag som inte har gjort det. Apple har ännu inte kommenterat uppgifterna.

För att en attack ska lyckas krävs att den enhet som används för att ansluta mot ett sårbart system har kännedom om vilka enheter som anslutits tidigare mot det aktuella systemet. Med den information så kan enheten fås att se ut som en tidigare ansluten enhet vilket möjliggör en anslutning. Det är inte helt lätt att lyckas men i vart fall teoretiskt så skulle ett sårbart system kunna tas över helt.

Det gör att de här buggarna är allvarligare än buggar som exempelvis kräver fysisk access till en enhet.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x