Du hittar dem på eBay, Ali Express, Wish och på många andra ställen ute på nätet – mycket billiga minneskort till priser som ligger långt under priserna här hemma i Sverige. Ett 512 GBs minneskort kostar tusenlappar i Sverige men kan köpas på nätet för några hundralappar men det finns en baksida – minneskorten fungerar inte. Macken har köpt och testat.

Jag köpte in tre olika kort som uppgavs vara av olika märken, med olika prestanda och med olika lagringskapacitet. Kortet uppgavs ha mycket god prestanda, vara tillverkade av Huawei och andra kända tillverkare av elektronikbehör.

512 GBs minneskort, SanDisk – köpt via Wish

Kortet uppgavs klara en överföringshastighet på 95-100 Mb/s. Sanningen var knappt en tiondel vilket betyder att kortet inte alls klarar att lagra bilder, videor eller annan data där det ställs krav på överföringshastighet. Doom 1 tog exempelvis långt över en timme att ladda ned vilket kan jämföras med minuter med ett verifierat minneskort. Efter några veckors test i en Nintendo Switch så slutade kortet dessutom att fungera.

128 GBs minneskort, Kingston – köpt via eBay

Kortet fungerar men har långt mycket sämre prestanda än den uppgivna vilket gör att kortet inte kan användas i en modern kamera eller i en spelkonsol.

256 GBs minneskort, SanDisk – köpt via Ali Express

Kortet fungerade inte.

Tre kort

Tre köpta minnes-kort varav bara ett fungerar efter några veckors testande. Det fungerande kortet har långt sämre prestanda än de uppgivna siffrorna. Ett av korten som fungerade inledningsvis nådde knappt upp till en tiondel av lagring och överföringskapacitet under tiden då jag kunde använda och testa det.

Det här är mycket billiga minneskort och jag betvivlar att det verkligen är SanDisk, Huawei eller Kingston som tillverkar SD-korten. Det handlar med mycket stor sannolikhet om piratkopior. Som en jämförelse så köpet jag in ett 200 GB minneskort, SanDisk, UHS-1. Det kortet köptes på Kjell & Co här i Sverige och det kortet når upp till uppgiven prestanda, har korrekt lagringskapacitet men det kostar betydligt mer, 700 kronor (200 GB).

Du får vad du betalar för kort sagt.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här