blank

Kalifat är SVTs nya tv-serie om Syrien, Raqqa och Daesh, mördarsekten.  Det är också en modig, brutal och rafflande tv-serie om unga människor som lockas av något annat och som värvas till ett kalifat ur sitt utanförskap.

Kalifat är modig därför att den visar på de mekanismer, de sociala grundförutsättningar som leder till att människor radikaliseras och till slut lämnar förorterna för det de tror är något bättre. Daesh och kriget i Syrien är inte bättre. Det är inte ett muslimskt himmelrike utan något helt annat. Kalifat är en övertygande historia om människor som dras in i Daesh väv. Det är en smärtsam historia om familjer som slits sönder, äktenskap som kraschar och om brutala vpåldsdöd som begås i religionens namn.

Slå till

Kalifat startar 2015 i Raqqa. Pervin som reset ned till Daesh tar kontakt med svensk polis. Hon är gift med en av Daesh medlemmar och vill hem. Via sin make har hon fått reda på att mördarsekten planerar att slå till mot Sverige. Det ska bli hennes biljett hem.

Kameran

Inledningsvis reagerade jag över kamerans närhet, att den inte ligger till i scenerna men ganska snart så inser jag att det är medvetet. Kameran skapar en speciell närhet vilket ger Kalifatet en kraft som är ovanlig. Kalifat är en oerhört viktig. modig och stark tv-serie skapad av Wilhelm Behrman och Niklas Rockström. Det är en skildring som ger en bakgrund och som gör att de senaste årens händelser i det svenska samhället blir lite lättare att förstå.

SVTPlay – Kalifat

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här