blank

I november förra året så utsattes SVT och programmet Uppdrag Granskning av ett misslyckat intrångsförsök. Det uppges vara ett av flera exempel på hur utomstående, utländska aktörer försöker påverka SVTs journalistik.

– Vi behöver rusta oss för en annan sorts verklighet, säger Hanna Stjärne, SVT:s vd, till SVT.se

Det var i samband med avslöjandet att ryska Kalashnikov skickat runt 10 miljoner kronor i ett lån till sin amerikanska motsvarighet. En rysk oligark kopplades till affärerna. I november genomfördes vad som såg ut att vara en samordnad attack från flera utländska datorer riktade mot Uppdrag Granskning.

Därför stärks nu säkerhets- och beredskapsarbetet på SVT, konstaterar SVT:s vd Hanna Stjärne. Vilket hon även berättar om i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Ett särskilt cybersäkerhetsteam ska nu inrättas. De ska hantera digitala hot mot SVT. De förväntas både identifiera när sådana hot uppstår och sedan bekämpa dem när och om de sker.

Samtidigt utökas kapaciteten för att förhindra att eventuella överbelastningsattacker ska kunna slå mot SVT:s publiceringar online. Dessutom ska personalen informeras om vad de kan göra för att motverka eventuella intrångsförsök.

SVT.se


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här