Du har flera konton ute på nätet. Viktiga konton som är kopplade till uppgifter om dina tjänster, saker du har köpt och de kan innehålla uppgifter om bankkonton och betalkort. Så här hanterar du dina konton och lösenord på ett säkert sätt och ser till att de är skyddade.

Ta detta till dig med en gång:

Du kan inte ha en rak, oerhört enkel och okomplicerad hantering av inloggningsuppgifter, konton och lösenord och samtidigt ha en säker hantering av uppgifterna.

Säkerhet krockar nästan alltid med användarvänlighet men det är inte detsamma som en massa krångel, bara att du måste hantera uppgifterna på ett säkert sätt.

Lösenord

Lösenord ska vara långa, krångliga och de ska vara unika för varje enskild webbplats där du ska logga in. Ett bra lösenord består av minst 10 slumpmässigt valda tecken, stora och små bokstäver blandade och med andra tecken och siffror.

Det enklaste och bästa sättet för att hantera lösenord är att skapa dem, helt slumpmässigt. Det är är här en lösenordshanterare kommer in i bilden och du har redan en inbyggd sådan i iOS och macOS. Det finns det Simon kallas för en nyckelring (keychain) i Apples operativsystem och den funktionen kan du aktivera för att lagra och synkronisera lösenorden i iCloud. Det ger en smidig och snabb hantering då du har alla dina kontouppgifter tillgängliga i alla dina enheter. I Safari, webbläsaren, finns även en funktion för att skapa långa, bra och säkra lösenord – slumpmässiga sådana.

Det här innebär att du inte väljer lösenord som du kommer ihåg. Du har en mjukvara, ett program som gör det åt dig.

Tvåfaktor

För att ytterligare stärka säkerheten och skyddet runt dina kontouppgifter så kan, och ska du använda, tvåfaktor-inloggning om det är möjligt. Två faktorer innebär att du dels loggar in som vanligt med namn och lösenord, dels använder ytterligare en kod, en pinkod, för att logga in. Denna kod tar du antingen fram med ett program eller får via mail eller som ett meddelande,

Du använder alltså en engångskod vilken skapas för varje inloggning.

Kombinerar du unika, långa, säkra lösenord med tvåfaktor-inloggning så har du som användare gjort det du kan, på din sida. Då förutsätts att du håller kolla på de prylar där dina lösenord lagras – din iPhone, iPhone och din Mac. Det betyder naturligtvis också att de prylarna också skyddas med bra lösenord.

Lagringen

Det du nu kan göra är att kolla med nätbutiken, tjänsten eller vad det nu är som du använder uppgifterna till, att de skyddar dina data. Uppgifterna ska lagras i krypterad form och det vara stark kryptering. AES-256 är ett uttryck i sammanhanget som du kan ramla över och det är dels en krypteringsmetod, dels längden på krypteringsnyckeln. Utan att trassla in oss i tekniska detaljer så läs igenom den information som många leverantörer tillhandahåller och ta reda på hur dina kontouppgifter skyddas.

Nu har du som vanlig användare vidtagit de mått och steg som du behöver för att skydda dina lösenord och dina kontouppgifter. Det betyder att du får lite krångligare inloggningar, att det kan ta lite mer tid att logga in men dina uppgifter är också bättre skyddade.

Du bör absolut se till att skydda ditt Apple ID både med ett starkt lösenord och tvåfaktor-inloggning. Det är förmodligen ett av dina viktigaste konton. Din e-post får nog också räknas in som ett viktigt konto liksom om du lagrar information i en molnlösning.

1Password

Avslutningsvis så vill jag rekommendera 1Password vilket är en lösenordshanterare som fungerar som ett komplement till den som finns inbyggd i iOS och macOS. Jag har använt 1Password under flera år och aldrig varit med om att deras system, deras skydd och kryptering har komprometterats. Lagringen av informationen är krypterad och skyddad och du kan välja mellan att synkronisera via Apples iCloud eller 1Passwords egen lösning. Jag har valt Apples iCloud därför att jag har en massa annan information på samma plats.

Du behöver inte ha båda, Apples Keychain och 1Password, men de kompletterar som sagt varandra och du kan använda 1Password för att lagra mängder av annan information på en och samma plats.

Har du nu bytt gamla lösenord, kollat hur din information skyddas så handlar resten om att se över alla konton då och då, byta lösenord då och då och hålla lite koll. Det är kanske lite, lite krångligare. Det leder till inloggningar som är lite, lite krångligare men det är å andra långt mindre krångligt än att tvingas att spärra betalkort, kontakta banken, läsa igenom konstiga inköp och tvingas att städa upp efter ett intrång.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här