blank

I centrum av riksrättsåtalet mot Donald Trump finns det ukrainska bolaget Burisma Holdings Ltd . Nu avslöjas att ryska hackare attackerat bolaget och lyckats att ta sig in på åtminstone en av företagets servrar. Hackarna kan ha varit på jakt efter komprometterande material mot Hunter Biden, presidentkandidat Joe Bidens son.

Fram till rätt nyligen så var Hunter Biden, Joe Bidens son, medlem av styrelsen i Burisma Holdings Ltd . Det är ett ukrainskt energibolag och det är detta bolag, och Hunter Biden, som Donald Trump ville att myndigheterna i Ukraina skulle inleda en förundersökning av. Ett krav som framfördes i samtal med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskiy . Donald Trump förnekar att några krav framfördes och att den finansiella hjälp som Ukraina var lovade hölls inne för att understryka allvaret i kravet.

Utskrifter av samtalet och vittnesmål samt när pengarna betalades ut  styrker dock inte Donald Trumps version.

Attacker

Nu avslöjar ett amerikanskt säkerhetsföretag att Burisma Holdings Ltd attackerats av statsunderstödda ryska hackare och att intrång gjorts åtminstone i en av företagets servrar.

A source close to Burisma told Reuters the company’s website had been subject to multiple break-in attempts over the past six months but did not provide further details.

What data the hackers were looking to steal is not clear, Area 1 said. Breaching Burisma could yield communications from, to, or about Hunter Biden, who served as a director between 2014 and 2019. A leak of stolen data could potentially affect the impeachment process and U.S. electoral contest.

Area 1 said it became aware of the Russian targeting of Burisma after its email security scanning product found suspicious evidence online, including “decoy domains” – websites designed to imitate legitimate email services used by Burisma’s subsidiaries.

Reuters

Hackarna

Hackarna tros vara Area 1, en grupp som har kopplingar till  APT28 eller Fancy Bear. De senare är den grupp som hackade demokraternas e-postsystem 2016, mitt under det amerikanska presidentvalet. Vid intrånget stals e-post och dokument som publicerades av Wikileaks.

The hackers, which Area 1 says work on behalf of Russia’s Main Intelligence Directorate, created fake websites designed to look like legitimate Burisma subsidiary websites and login pages. They then sent Burisma employees emails that looked to be authentic internal company emails with links to illegitimate login pages designed to steal login credentials.

CyberScoop

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här