Nyhetsbyrån Reuters avslöjar att Apple har haft planer på att skydda användarnas säkerhetskopior med samma typ av kryptering som en enskild iPhone vilken innebär att Apple inte kan dekryptera och läsa informationen. Apple ska ha backat från planerna efter protester från FBI, skriver Reuters och hänvisar till egna källor.

Det är ingen hemlighet att Apple under flera år utvecklat lösningar där Apple själva inte finns med i ekvationen. Det betyder att Apple inte kan låsa upp en låst iPhone, inte kan läsa meddelanden som skickas via iMessage och inte kan läsa lagrade lokala säkerhetskopior för att ta några exempel. Nu kommer Reuters med avslöjandet att Apple ska ha backat från dessa planer efter påtryckningar från FBI. Beslutet ska ha tagits redan för två år sedan utan att Apple kommunicerat det till sina användare.

The tech giant’s reversal, about two years ago, has not previously been reported. It shows how much Apple has been willing to help U.S. law enforcement and intelligence agencies, despite taking a harder line in high-profile legal disputes with the government and casting itself as a defender of its customers’ information.

The long-running tug of war between investigators’ concerns about security and tech companies’ desire for user privacy moved back into the public spotlight last week, as U.S. Attorney General William Barr took the rare step of publicly calling on Apple to unlock two iPhones used by a Saudi Air Force officer who shot dead three Americans at a Pensacola, Florida naval base last month.

Reuters

Enligt nyhetsbyrån så ska Apple ha informerat FBI om sina planer för två år sedan:

More than two years ago, Apple told the FBI that it planned to offer users end-to-end encryption when storing their phone data on iCloud, according to one current and three former FBI officials and one current and one former Apple employee.

Under that plan, primarily designed to thwart hackers, Apple would no longer have a key to unlock the encrypted data, meaning it would not be able to turn material over to authorities in a readable form even under court order.

Reuters

När det gäller det nu aktuella fallet med två låsta iPhone som tillhör den saudiske soldat som sköt tre och som skadade ytterligare fyra i Pensacola, USA, så har Apple lämnat över den information som funnits lagrad i iCloud.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här