Tre leverantörer står för nära 60 procent av falska, bedrägliga annonser ute på nätet visar en ny rapport från säkerhetsföretaget Confiant.

Av rapporten framgår att det handlar om annonser som försöker lura av användarna information, få användare att installera falska program som stjäl datorkraft för att generera digitala valutor eller som utlovar vinster i olika tävlingar.

“A creative that includes (usually obfuscated) Javascript that spawns a forced redirect or loads a secondary, or tertiary, payload for similar malicious purposes. Most malicious creatives exist for the purpose of forcing users to interact with phishing scams, but some perform cryptojacking or infect the user’s device to propagate botnets and other nefarious activities.”

Bleeping Computer

Tre leverantörer

I rapporten ingår en granskning och en analys av sammanlagt 120 miljarder annonser under 2019.  Antalet falska, bedrägliga annonser har minskat från 0.25 procent till 0.15 procent. Av rapporten framgår att runt 75 leverantörer är avsändare av den här typen av annonser och runt 60 procent av dem kommer från bara tre leverantörer. Det visar sig också att de flesta annonserna slinker igenom kontrollsystemen på lördagar. Förklaringen är att då är de flesta av de som kontrollerar annonser lediga.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här