Amazons streamingtjänst Prime Video har inte fått särskilt stor uppmärksamhet här hemma i Sverige. Det är lite synd därför att Prime Video skiljer sig från de övriga på mer än en punkt och det handlar inte bara om priset.

Amazon tillhör de mer aggressiva insamlarna av data om dig så om du är allergisk mot att bli kartlagd så kan du sluta att läsa redan här. Å andra sidan ska du inte förledas till att tro att inte HBO, Netflix och alla de andra inte har stenkoll på vad du tittar på så datainsamlandet kommer med tjänsten. Det är på eller av, ja eller nej och det finns inga mellanting. Nåväl, Amazon har en streamingtkänst som är intressant av flera skäl – priset och utbudet är tilltalande i alla fall för en gammal nostalgiker som saknar gamla filmer, gamla tv-program och gamla tv-serier. Dagens streamingtjänster har fokus på nytt. Det är nya filmer, nya tv.-serier om, det inte är fler säsonger men det är nytt.

Gammalt

Prime Video är inte bara nytt. Det är tvärtom en hel del gammalt. Klassiker och sådant du känner igen. Du hittar en hel av det på Prime Video – Al Bundy, Psych bara för att nämna några. Räkna inte med bästa bildkvalitet. Gammalt håller den kvalitet som erbjöds då. För egen del spelar det inte så stor roll. Jag bantade nyligen ned mitt Netflix-abonnemang från UltraHD då jag inte tycker att det är värt pengarna. De tior jag sparade där la jag på Amazon prime Video. en streamingtjänst till för samma pengar med andra ord.

Prime Video har även mängder av bra, gamla filmer – Jakten på Röd Oktober, Watchmen, Snuten i Beverly Hills och rader av andra klassiker och kultfilmer. Sett till utbudet så är Prime Video annorlunda, i mina ögon på ett positivt sätt. Det är inte bara nytt, nytt och nytt utan en rätt tilltalande blandad kompott.

Nytt

Prime Video innehåller naturligtvis massor av nytt också och här finns flera riktigt bra tv-serier – The Man in the High Castle, Jack Ryan och Good Omens är tre förstklassiga serier. Lite roligt är också Prime Videos japanska avdelning med tv och film från Japan. En för oss västerlänningar lite udda tv-kultur med dramaturgiska grepp som vi inte är vana vid.

Du kan test-titta i sju dagar, gratis, sedan har du sex månader för 30 kronor i månaden innan den ordinarie kostnaden landar på 60 kronor i månaden. Sett till utbudet så tycker jag det är mer än prisvärt. Återseendet med den bittre skosäljaren Al Bundy är värt de pengarna.

Du kan se Amazon Video i din AppleTV, ladda ned appen och logga in. Det finns en app för din iPhone, iPad också och du kan se Prime Video i din Mac.

Amazon Prime Video


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här