Din smarta högtalare, din telefon, din surfplatta, din dator, apparna i din tv-box och din tv. Vi kan lägga till din avancerade ringklocka och dina lampor också. Våra hem fylls med appar och produkter som vill veta vad vi gör.

I två studier så har två olika universitet granskat appar, tv-apparater och andra uppkopplade produkter för att se hur de samlar in data och hur de gör det. Rapporterna talar sitt tydliga språk – detta är ett oreglerat område och samtidigt som vi diskuterar integritet ute på nätet så finns det appar som samlar in data och som dessutom gör det åt en lång rad företag och tjänster. Det finns exempel på appar, tv-boxar och smarta tv-apparater som skickar data till över femtio olika mottagare.

Bilden ovan visar hur många “trackers” en av streamingstjänster Rokus appar/boxar har kontakt med för att skicka information om användaren. Även Amazon Fire TV har en rad “trackers” kopplade till sina appar och tjänster.

Skickas vidare

Flera av tjänsterna har dessutom inte kontroll över vilken information som skickas vidare. MAC-adresser, e-postadresser och liknande information skickas vidare – sannolikt utan att användaren är medveten om det.

blank

Det finns en baksida med appar, tv-boxar och alla möjligheter att beställa TV utanför de traditionella tv-bolagens tablå-TV. De appar, tv-boxar och de tjänster du använder dig av samlar in information om dig – liksom din smarta, uppkopplade TV.

Lägg nu till smarta högtalare, Google Home, Amazons Alexa, lås och ringklockor som kan kopplas upp, belysning och andra uppkopplade prylar så kan du ha en massa saker i ditt hem som samlar in information om dig.

SimpleOptOut

Simpleoptout.com är en hemsida som sammanställt alla de vägar som finns för att du som användare ska kunna tacka nej, säga ifrån att dina data samlas in.  Något som tillverkarna inte alltid gjort det så enkelt att hitta. Nedan hittar du länkar till några av tillverkarna.

Apple

Jag har läst studierna, rapporter och analyser och en sak saknas i alla de här rapporterna – Apple. Apple omnämns inte som en av de som samlar in data vilket är positivt. Apple TV, Apples tv-box finns inte heller med vilket också är ett gott tecken men det är inte detsamma som att de appar som du kan installera i din Apple TV inte kan samla in data om dig. Här gäller det att läsa på, plöja igenom policy- och integritets regler för att ta reda på vad som lagras om dig.

Tråkigt, knastertorrt men det är dags att  börja att läsa reglerna innan du klickar ja och bekräftar avtal.

Länkar


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här