blank

blankDe jagar sanningen via sociala medier, via nätet, via analyser och de tar stora risker då deras motståndare är underrättelsetjänster, den ryska propgandamaskinen för att nämna två exempel.

Det är vanliga privatpersoner, medborgarjournalistik.

Vem kan man lita på i dessa tider av falska nyheter och alternativa fakta? Bellingcat – ett internationellt nätverk av vanliga medborgare och unga datanördar – har utvecklat en egen metod för att komma närmare sanningen. Med hjälp av digital teknik har nätverkets medlemmar undersökt nedskjutningen av MH17, krigsbrott i Syrien, förgiftningen av den ryske agenten Sergej Skripal och presenterat nya fakta som de traditionella medierna missat. På bara tre år har Bellingcat blivit en nagel i ögat på ohederliga nyhetskällor och maktfullkomliga propagandister. För första gången får vi en inblick i hur nätverket arbetar. Originalets titel: Bellingcat – truth in a post-truth world. En dokumentär av Hans Pool.

Sanningsjägarna – SVT Play


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här