De är närmast att betrakta som en institution, en kultförklarad komedi-serie, en serie lika kultförklarade filmer och på det uppträdanden och framträdanden – Monty Python fyller 50 år i år.

Det startade med Monty Python’s Flying Circus, en ny tv-serie som BBC, lanserade trots internt gnissel. Inom BBC så ifrågasattes humorn, alla namn som förekom och slutligen även om tv-serien var, eller skulle bli rolig.

Rädda

TV-serien blev rolig och älskad men premiären hotades av en befarad strejk bland BBCs personal då tv-serien först skulle ha ersatt ett religiöst program. Den 5 oktober 1969 så sändes hur som helst det första avsnittet på sen kvällstid, tio i elva. Det var som om BBCs egna chefer var osäkra på och rent av lite rädda för vilka reaktionerna skulle bli. Den första säsongen mottogs försiktigt positivt och det var nära att det inte skulle ha blivit mer. John Cleese ville inte göra en andra säsong och här finns även ett par turer med den då stora tv-stjärnan David Frost. Cleese var knuten till Frosts produktionsbolag och fick inte Frost vara med på ett hörn när det gällde Monty Python’s Flying Circus så skulle det inte bli några fler säsonger.

Det blev fler säsonger, filmer, scenshower och slutligen så delades gruppen upp och de enskilda medlemmarna fick sina egna karriärer.

Mochael Palin
John Cleese
Eric Idle
Graham Chapman
Terry Gilliam
Terry Jones

Klassiker

Det är hart när omöjligt att plocka fram allt det sextetten producerat men här är några klassiker.

 

 

Länkar

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här