Här är de kriminellas nya vapen – en hårt krypterad telefon

av | aug 24, 2019 | Säkerhet

Det är egentligen en helt vanligt Android-telefon men den är försedd med ett extra lager med kryptering. Så kraftfull att utan lösenord/pinkod så kan ingen information plockas ut ur den. Baksidan – ska du använda telefonen och använda krypteringen så måste den som tar emot din information också ha en likadan telefon.

Telefonerna har nu blivit ett nytt vapen i händerna på kriminella. Det finns flera leverantörer som köper standard-telefoner och sedan uppdaterar dem med mjukvara som skyddar innehållet i telefonen. Krypteringsnycklarna kräver, att för att du ska kunna ta emot information, så måste sändare och mottagare ha samma typ av telefon och samma mjukvara. 

Telefonerna är inte billiga. De kostar från 20 000 kronor och uppåt men grips du av polisen så är din telefon inte den informationskälla den brukar vara. Våra smarta telefoner är en källa av information att ösa ur vid brottsutredningar. Du kan se var telefonen varit, vilka meddelanden som skickats, vilka bilder som tagits, var, och du kan se vad som postats exempelvis i sociala medier. De här telefonerna är dock inte avsedda för något av det. Det är kommunikationsenheter som skyddas från polisen nyfikna ögon.

Burn

Kommunikationen sker med Encrochat, ett chattprogram med “end-to-end” kryptering vilket innebär att all kommunikation är krypterad från avsändaren till mottagaren. Encrochat har även en “burn” funktion som används för att radera och skriva över meddelanden efter en viss tidsperiod. Skickade och lästa meddelanden kan inte läsas längre. Encrochat hanterar också olika nycklar vilket betyder att kontakter kommunicerar med olika kryptering.

Regelmässigt samlar polisen in mobiltelefoner vid tillslag, razzior och gripanden. Informationen i dem används i utredningen. Nu försöker kriminella stänga den vägen med hårt krypterade telefoner och med speciella chattprogram.

Det är en ny utveckling vilket innebär att det inte är någon vits med att kräva att tillverkare, Apple, Samsung eller andra ska förse sina telefoner med bakdörrar så att polismyndigheter kan komma åt informationen. De kriminella skaffar bara andra telefoner med andra program där tillverkarens bakdörrar är helt verkningslösa. I samband med flera tillslag mot kriminella har exempelvis telefoner, hårt krypterade telefoner, från spanska BQ hittats i Sverige. I sammanhanget ska sägas att BQ inte har med detta att göra med mer än att eras telefoner köps in och förses med Encrochat. Sedan säljs telefonerna vidare och de kan kosta från 20 000 kronor och uppåt.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian