Wizards Unite når inte upp till Pokémon GOs popularitet. Stämmer de beräkningar som har gjorts så är spelet med Harry Potter inte ens nära vare sig vad gäller antalet nedladdningar eller när det handlar om intäkter.

Här hemma så laddades Wizards Unite ned drygt 400 000 gånger det första dygnet vilket kan jämföras med miljontals nedladdningar för Pokémon GO under samma tidsperiod. wizards Unite har hittills laddats ned runt 5 miljoner gånger vilket kan jämföras med att Pokémon GO laddades ned 7.5 miljoner gungar, bara i USA, och under det första dygnet.

Först

I spelvärldens handlar mycket om att vara först och det kan vara en anledning till att Wizards Unite inte slagit igenom riktigt på samma sätt som Pokémon GO. Augmented Reality, förstärkt verklighet, är en viktig del i båda spelen men när Pokémon GO kom för tre år sedan så var jakten på Pokémons det första stora spelet med AR. En annan förklaring kan vara att det nu är närmare åtta år sedan den sista filmen om Harry Potter hade premiär. Hajpen är över och sagan om trollkarlen har inte riktigt bitit sig fast i populärkulturen på samma sätt som Pokémons.

Komplexitet

För egen del så tror jag också att spelens komplexitet spelar in. Wizards Unite innehåller fler saker, fler objekt, fler inslag som du som spelare ska tänka på och massor av detaljer att hålla reda på. Jag spelar Wizards Unite utan att riktigt förstå vad som händer och varför saker händer. Jag besöker växthus och andra platser utan att ha full koll på vad det är jag ska göra eller bör göra. Jag har inte samma koll och kan inte lägga upp en strategi för hur jag ska spela eller vad jag ska leta efter.

Pokémon GO har utvecklats över tid. Nya funktioner har lagts till när spelet har uppdaterats vilket har inneburit att de som spelat sedan starten sitter inne med kunskap som de kan delas med sig av.  I Wizards Unite är allt nytt även om du har stor hjälp av att ha läst bäckarna och sett filmerna men likafullt, det finns inte så många som du kan fråga och be om råd.

Pengar

En annan aspekt är pengar. Det kostar att spela Wizards Unite och det kostar att spela Pokémon GO men det finns en viktig skillnad i att du kan spela Pokémon GO länge och väl utan att betala. I Wizards Unite slog jag i taket redan dag två. Då var utrymmet i min resväska slut. Mitt barnbarn spelar Pokémon GO och är uppe på nivå 33 utan att ha köpt så mycket annat än ett och annat raidpass. Spelar du båda spelen så kan det kosta en del och för egen del så har jag bestämt mig för att lägga pengarna på/i Pokémon GO. Nu spelar jag inte för några stora summor men jag tänker inte tillföra ett spel till där det ska köpas saker så Wizards Unite spelas som ett komplement.

Märk väl att detta inte handlar om vilket spel som är bättre än det andra för Wizards Unite är på flera sätt mer genomtänkt, snyggare och med fler effekter. det sista inte helt oviktigt i ett spel men det är också, som redan sagts, ett svårare spel. Inlärningströskeln är hög och det kan vara tufft att komma igång för den som inte är familjär med Harry Potter.

Inget fiasko

Nu är det dock alldeles för tidigt att kalla Wizards Unite för ett fiasko. Ett spel som drog in runt 10 miljoner dollar första helgen är inte ett fiasko även om spelet inte når upp till Pokémon GO.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här