Det finns de som på fullt allvar tror att jorden är platt, att vi levde tillsammans med dinosaurier och att vi aldrig varit på månen.

Bevisen – en serie bilder, videor och teorier som bottnar i att konspirationsteoretikerna inte tror på att vi varit på månen. De vill inte tro och därför tolkar de också alla tecken som bevis på att har rätt. Det handlar om allt från skuggor, flaggor som rör sig till påståenden om att Stanley Kubrick regisserat allting.

Foliehattarna fastslår ” de hade inte den teknik som krävs” och det upphöjs sedan till en sanning.

Knäppgökar

Allt detta skulle kunna avfärdas som ett gäng knäppgökar om det inte vore för att det skrivs böcker, arrangeras seminarier och att enskilda astronauter beskylls för att vara lögnare. Det byggs fullständigt felaktiga teorier utifrån ren och skär okunskap och inte mints utifrån en tro på att rymdfärderna var en bluff. Bill Kaysing är en av de som hävdar att eftersom inte alla skuggor faller parallellt så bevisar det att vi aldrig varit på månen och att bilderna tagits i en studio. Det är struntprat. Använder du ett vidvimkelobjektiv så faller skuggorna inte parallellt, inte heller om ytorna inte är raka, jämna och platta. Flera av de här foliehattarna hävdar att de är utbildade fotografer och att de vet att bilderna är en bluff. Däribland Marcus Allen, utgivare av tidningen Nexus. Frågan är då hur många lektioner i fotografi de missat under sin utbildning för alla fotografer vet att du kan reflektera ljus och det görs regelmässigt vid fotograferingar med ljusboxar och stora vita skivor.

Bevis

Många av teorierna bygger på att den som kastar fram den saknar kunskaper. Det du inte förstår tror du inte på och då blir det ett bevis. Okunskap och en tro förvandlas till bevis i den här världen. Ibland blir det helt enkelt för dumt som när foliehattarna hävdar att eftersom det inte syns några stjärnor på bilderna som tigs under månfärderna så är allt en bluff. Alla som tagit bilder känner till problemet med kontraster och en mycket ljus månyta ska exponeras mot en svart himmel. Ska du överhuvudtaget få fram några detaljer i månytan så kommer stjärnorna inte att synas. Så här går det att fortsätta hur länge som helst och i det här tv-programmet slås teori efter teori omkull. Under NASAs rymdprogram samma involverades tiotusentals människor, material från rymdfärderna skickades till en lång rad laboratorier i olika delar av världen. Den som på fullt allvar tror att en bluff skulle gå att hålla hemlig i mer än 50 år tror det för att hen vill tro det, inte för att tron som baseras på fakta.

SVTPlay – Moon landings: World’s greatest hoax

%d bloggare gillar detta: