Han föddes som Cassius Marcellus Clay Jr, bytte namn samtidigt som han gick från att vara en av boxningsvärldens mest färgstarka personligheter till att bli en politisk kraft. En talesperson för de svarta, mot Vietnamkriget och för alla lika värde.

Namnbytet var lika viktigt för Muhammad Ali som det var politiskt motiverat. Han bytte bort ett slavnamn mot sitt eget namn samtidigt som han blev muslim och gick med i Black Muslims.  Muhammad Ali blev aktivist.

Snabbaste

Han skakade om hela det amerikanska samhället på samma sätt som han skakat en hel boxningsvärld med en stor käft och tungsviktsvärldens snabbaste fötter och nävar. Muhammad Ali var tungviktare men rörde sig som en mellanviktare och hade reflexer som ingen annan. Han kunde flyta fram i ringen samtidigt som han snärtade iväg en lika snabb som plågsam vänsterjabb. Precis när motståndaren skulle starta en attack så kom vänsternäven flygande och träffade hårt, mitt i ansiktet. Fick Ali in en bra vänsterträff så kom högern och en skur av slag lika snabbt som naturligt. Muhammad Ali slog inte ut sina motståndare med ett enda slag som Sonny Liston eller George Forman. Han slog sina motståndare med 5-10 slag.

Vacker

Muhammad Ali gjorde en brutal sport vacker med sin bländade teknik och han utnyttjade den plattform han skapat genom att prata om diskriminering, rasism och ett orättfärdigt krig. Han kunde ha låtit sig bli inskriven i den amerikanska armen och garanterat ha fått en enkel tillvaro om han bara ställt upp som affischpojke. Muhammad Ali vägrade, hänvisade till sin tro och la till att Viet Cong aldrig gjort honom något.

När Ernie Terrell kallade Muhammad Ali för hans gamla namn, trots att Ali bad honom att låta bli höll det på att bli slagsmål redan innan matchen. Ali svor att straffa Terrell vilket han gjorde. Han slog inte ut Ernie Terrell men han gav honom kopiöst med stryk samtidigt som han hela tiden ställde frågan “What’s My Name?”.

Alis vägran att åka till Vietnam kostade honom titeln och möjligheterna att försörja sig. Hans stoppades, fick inte boxas på flera år medan hans pengar gick till att slåss för sin rätt i amerikanska domstolar.

I två delar så har HBO nu gjort en tillbakablick på boxningsvärldens bästa genom alla tider, Muhammad Ali. En boxare som till sitt blev större än sin sport – den störste.

HBO Nordic – What’s My Name: Muhammad Ali

%d bloggare gillar detta: