Global++ gjoret fuskandet till en affärsidé. De laddade hem Pokémon GO, Ingress och kommande Harry Potter-spelet, gjorde ändringar i apparna så att de kunde användas för att fuska på flera sätt och sedan såldes abonnemang för spelare som ville ta genvägar.

De legala, riktiga apparna manipulerades och en rad nya funktioner lades till

– en karta där du kunde söka efter en ort, en plats och “flytta” dig dit, GPS-spoofing.
– En funktion för att gå automatiskt mellan stopp och gym
– En funktion som direkt visar hur bra/dålig en Pokémon är
– En funktion för att visa om du lyckas att fånga en Pokémon, om den kommer att komma ur bollen eller om den kommer att fly

Stämt

Niantic har nu stämt en samling utvecklare som Niantic menar ingår i en grupp som satt i system att manipulera de riktiga apparna och spelen. Några personer pekas ut direkt i stämningen medan andra anges som “John Doe”. Det handlar inte om en grupp entusiaster likt den subkultur som skapats när det gäller Jailbreak och iOS. Här har det byggts en affärsverksamhet runt fuskandet. För att du ska kunna spela med apparna så måste du ha ett abonnemang hos Global++ och det betyder att de spelare som väljer att fuska betalat 50-70 kronor i månaden för att kunna spela med manipulerade appar.

Stängt ned

Uppgifterna om stämningen kom strax före helgen och bara ett dygn senare så stängdes Globalplus.com ned. Idag finns bara ett felmeddelanden från den aktuella servern där webbplatsen en gång fanns. Global++ har också stängt ned sin digitala mötesplats på Discord.

De manipulerade apparna som Global++ distribuerat kommer sannolikt inte heller att fungera särskilt länge till, om de inte redan har slutat att fungera. Niantic kan antingen identifiera apparna, stänga av dem från sina servrar, alternativt tvinga användarna att uppdatera till en ny version vilket innebär att alla gamla versioner upphör att fungera.

Harry Potter

Det är förmodligen ingen tillfällighet att Niantic slår till mot Global++ just nu. Det nya spelet som bygger på Harry Potter testas just nu i Nya Zeeland och testerna har pågått ett tag vilket indikerar att det snart kan vara dags för en större lansering. Det är Niantics nästa stora spel och i potten ligger miljontals dollar som investerats. Niantic vill inte på minsta sätt riskera att den lanseringen störs.

Samtidigt så är det också ett tecken på att Niantic egentligen inte gjort särskilt mycket för att stoppa “spoofare” i Pokémon GO. Det har funnits varianter av Global++ app och fusk sedan länge i Pokémon GO-världen utan att Niantic har gjort särskilt mycket. Det faktum att Global++ gjorde byggde en affärsverksamhet och försökte att tjäna pengar på fuskare bidrar säkerligen till Niantics beslut att svara med en stämning.

“Among other things, defendants’ schemes undermine the integrity of the gaming experience for legitimate players, diminishing enthusiasm for Niantic’s games and, in some cases, driving players away from Niantic’s games altogether. Defendants’ schemes therefore damage Niantic’s reputation and goodwill and interfere with Niantic’s business.”

Ur Niantics stämning

Fullfölja

Det faktum att Global++ nu stängt ned sin webbplats, stängt ned Discords-kanalerna och slagit igen sin verksamhet betyder inte att Niantic inte kommer att fullfölja sin stämning. Sannolikt så har Niantic samlat bevis mot Global++ under en längre tid och den informationen kommer att redovisas vid rättegången. Niantic har redan nu lagt ned pengar på att stämma Global++ och får de gruppen fällda med skadestånd som en direkt följd så är det en tydlig signal för alla som funderar på att försöka att tjäna pengar på att fuska.

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här