blank

Nyligen sa jag upp flera tv-kanaler och abonnemang. Jag tittar aldrig på dem och det är inte värt pengarna helt enkelt. Nu ska du aldrig utgå från dig själv och tro att du normen så jag bestämde mig för att titta efter för att få svar på frågan i rubriken.

Så här såg det ut förra året vad gäller tv-tittandet:

Kalle Anka och hans vänner, 2918, 3.775 miljoner tittare.
Eurovision-finalen 2918 lockade 3,551 miljoner tittare
Sverige-Schweiz, fotbolls-VM, 2, 972 miljoner tittare

Alla statistik är inte klar för 2019 men Eurovision-finalen tycks hålla ställningarna i varje fall med 3.6 miljoner tittare i år. Stämmer det nu att tablå-tv är på väg att dö sotdöden så borde rimligen andelen tittare som ser via SVTPlay vara ganska hög men det är den inte. Logiken bygger på att om du ör van vid att “streama” det du tittar på så ligger det nära till hands att tro att du då även v väljer en app för musiktävlingen. Antingen är det ett helt felaktigt antagande eller så mot tablå-tv bättre ön vi tror för 150 000 till 200 000 tittare valde SVTPlay. Innan någon nu rusar iväg och utbrister “Ha!” och tar det som en bekräftelse att alla ny teknik inte tas emot med öppna armar ska tilläggas att andelen som tittade via SVTPlay ökade med 50 procent sedan förra året. Fundera över vad det betyder om trenden håller i sig de kommande åren.

Tävlingar

Bortser vi nu för en stund från program som är publiktoppar och tittar på lite mer ordinarie program som är tävlingar det som lockar publik. På Spåret hade en publik på runt 2.5 miljoner tittare när det sändes 2018. Ska nu ide här siffrorna jämföras med streamade tjänster så låter det sig inte göras därför att Netflix, HBO och allt vad de heter inte gärna berättar eller prata om tittarsiffror.

De pratar hellre om antalet abonnenter och kanske när det där vi ska starta för antalet abonnenter hos streamingtjänsterna ökar och antar vi att de kunderna och tv-tittarna har samma antal timmar på dygnet som andra så betyder det att de tittarna lämnar tablå-tv och går över till tjänster där tv, film och serie samlas. 2016 passerade Netflix en miljon abonnenter i Sverige och siktar på 1.6 miljoner runt 2010. Netflix kunde räkna in 9.6 miljoner nya användare för det första kvartalet i år. Det är 16 procent fler än för samma period förra året. De siffrorna gäller globalt ska tilläggas.

Nya tjänster

Disney, AT&T och Apple är tre stora som satsar på egna streamingtjänster som kommer att lanseras i år och nästa år så konkurrensen hårdnar men det betyder inte att fler kommer att fler kommer att bli kunder eller att fler lämnar tablå-tv. När reklam-radio lanserades så utökade den totala mängden reklampengar men inte i den omfattning som motsvarades av ett helt nytt reklammedia. Vi såg samma utveckling när kabel-tv bolagen slogs om var gunst med olika paket samtidigt som parabolantennerna växte likt en bambuskog i villaområdena. Det blev till slut för många paket, för brett utbud som kostade för mycket för konsumenten. Kanaler och bolag började att slås ut och sammanslagning och köp blev vanligare. Kanske är vi på mot samma utveckling när det gäller streaming för det går inte att sätta likhetstecken mellan fler kanaler och att konsumenterna är villiga att betala ännu mer för sitt tv-tittande.

Tablå-tv tycks hur som helst inte må så dåligt som en del vill göra gällande även om trenden pekar mot att alltfler vill se tv när de har tid, inte när tv-bolagen erbjuder något att titta på.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här