Google har stoppat ännu ett stort utvecklingsföretag för appar, kinesiska CooTek sedan det visat sig att deras 238 appar innehåller popups och reklam som kan göra en enhet obrukbar.

Apparna innehåller adware-funktionen BeiTaAd vilken visar popups med reklam, videor och bilder slumpmässigt. Initiallt, efter installation, så fungerar en enhet, telefon eller surfplatta helt normalt. Efter 24 timmar till 14 dagar så dyker plötligt en massa popups upp. Mängden popups kan bli så överväldigande att enheten inte går att använda. BeiTaAd visar så mycket reklam att användaren inte kan eller hinner trycka någon annanstans och får stopp på alla popups.

BeiTaAd is a well-obfuscated advertising plugin hidden within a number of popular applications in Google Play. The plugin forcibly displays ads on the user’s lock screen, triggers video and audio advertisements even while the phone is asleep, and displays out-of-app ads that interfere with a user’s interaction with other applications on their device.

Lookout has discovered 238 unique applications that include BeiTaPlugin, adware that renders a mobile device nearly unusable, in the Google Play Store. Lookout reported the malicious functionality to Google and the BeiTaPlugin has now been removed from all the affected apps on the Play store. Cumulatively, these applications amount to over 440 million installations, making this family unique in its prevalence and the level of obfuscation used to hide the plugin’s existence.

Lookout

Tidigare så har Google stoppat andra kinesiska apputvecklare som använt liknande metoder för att lura på användare adware. Den här gången så har de 238 apparna laddats ned 440 miljoner gånger vilket gör att många användare drabbats.