No, it was not the FBI that locked the screens of computer users and demanded payment for fines as the ransomware known as Reveton claimed on the machines it infected. But it was the work of the FBI, along with federal and international partners, that helped lock up one of the people involved in the scheme.

Raymond Uadiale, of Maple Valley, Washington, didn’t create or spread the malware, but he helped its distributor cash out and launder the payments made by victims after taking some of the profit for himself. For his part in the crime, Uadiale pleaded guilty to conspiracy to commit money laundering and will spend 18 months in prison.

“He was the one who helped keep it going,” said Special Agent Christopher Rizzo, who investigated the case from the FBI’s Washington Field Office. “It would not have been profitable without his role in it.”

FBI

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This