wallup.net

 

Nyligen la Netflix upp 100 miljoner dollar för rätten att få fortsätta den 14 år gamla tv-serien Friends i ytterligare ett år. Priset förvånar många med tanke att Netflix ursprungligen betalade 30 miljoenr för ett flerårigt kontrakt men nu visar det att priset trissades upp av andra intressenter.

Friends ägs av AT&T som i sin tur äger WarnerMedia. Här finns en intressent i och med att det finns planer på att bygga upp en helt egen streamingtjänst med allt det som fjnns under i Warners varumärke. At&T ville ha Friends för egen räkning. Netflix å sin sida är redan pressade att behålla en del av sin mer populära inköpta filmer och tv-serier. I den kategorin så är Friends den mest populära tv-serien och skulle  Netflix tappa Friends så betyder det att hela Disneys katalog tillsammans med en räcka av Marvels superhjältar skulle försvinna. Disney drar igång sin egen streamingtjänst 2019 och det med alla sina tecknade serie, Nalle P, Star Wars och Marvel. Allt det som Netflix nu tappar.

Netflix ville behålla Friends.

Andra

Sedan kastade sig andra in i budgivningen, Amazon, Hulu och Apple. I budgivningen så steg hela tiden priset för rättigheterna till en sådan nivå att även rättighetsinnehavarna, At&T insåg att de kunde få rekord mycket betalt för rättigheterna. Prislappen landade därför till slut på 100 miljoner dollar för en tv-serie som slutade att gå på tv för 14 år sedan. Apple kommer att starta en egen streamingtjänst under nästa år och har köpt rättigheter till både tv-serier och filmer. Apple saknar dock fortfarande det som kan sägas vara en katalog.

* Friends går som reprisserie i en lång rad länder men den slutade att sändas med nya avsnitt för 14 år sedan

recode

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This