Jag jobbar på en app men ingen app av traditionellt slag utan en så kallad PWA-app, Progressive Web Application. Det är en slags hybrid, en korsning mellan en traditionell app och en mobil hemsida.

Det finns fördelar med en PWA-app kontra en traditionell app som lämnas in till Apples App Store för godkännande. Huvudsakligen kostnaden i tid och pengar. Till det kan läggas avsevärt mycket mindre administration och underhåll. En PWA-app uppdateras och underhållsi princip som en del av hemsidan vilket betyder att den distribueras utanför App Store. Du laddar ned en PWA-app direkt från hemsidan.

Tester

Jag har redan gjort en del tester och kommer nu att gå vidare för att utforska vilka möjligheter som finns. Målsättningen är att skapa en app som har stöd för Push Notifications, som kan lagra data offline och som även stöder alla funktioner som idag finns på hemsidan, Macken X.

Det finns fick ett problem och det tar jag mig inte runt, ännu. Det saknas stöd, fullt ut för tekniken i det verktyg som jag använder för att bygga, utveckla och underhålla hemsidor och nätbutiker med. Utan det stödet så måste jag antingen byta alla mina utvecklingsverktyg eller vänta. Jag har kontaktat utvecklarna av de här verktygen och fått besked att det kommer stöd för PWA-appar och det jobbas på det men i skrivande stund så är allting inte klart och inte på plats.

Vänta

Därför får jag och ni vänta på en app och invänta att PWA-stödet är klart.

Varför ingen traditionell app då?

Brist på tid och underhåll är det enkla svaret. En “naitive” app kräver kod som ska underhållas och det i kombination med nya regler från Apple som ställer nya krav på appar som släpps in i deras butik. I korthet så godkänns inte enkla appar som är grafiska skal av en mobil hemsida. Det gör att en app måste vara skriven som en app och det är ett krav som jag har full förståelse för. Kan du skapa alla funktioner och få allting att fungera med en bra mobil hemsida så finns det inga skäl till att skapa en app med samma funktioner.

Kod ska även underhållas och uppdateras och jag vill nu ha kontrollen över allt det jag gör så långt som det bara är möjligt. Med de verktyg som jag jobbar med sedan en tid tillbaka så kan jag styra det mesta i det jag skapar, designar och bygger. Jag kan också bygga avancerade mobila lösningar som har alla de funktioner som jag vill ha i en app – i en mobil version.

Kort sagt – jag kan bygga det jag vill med en mobil hemsida och det gör att behovet av en app är litet. Det är inte kostnadseffektiv vare sig när det gäller pengar eller tid. Något du som kund också bör fundera över om du vill ha en app för din verksamhet – du kommer långt, mycket långt med en mobilversion och ska du skapa en app så gör det av rätt skäl.

Stöd

Därför blir det en PWA-app och den kommer så snart som det finns stöd för den i mina utvecklingsverktyg. Målsättningen är att bygga en app med annan design, lite fler funktioner och en PWA-app som kan allt det den tidigare appen kunde, och gärna lite till.

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här