Från tid till annan så publiceras artiklar som bestämt hävdar att Android har utvecklats och att Googles mobila operativsystem nu är minst lika säkert som iOS. Ursökta min dåliga franska men det är kvalificerat skitprat. Android är inte ens i närheten av iOS ur säkerhetssynpunkt och det beror inte bara på operativsystemet i sig utan på en rad beslut som Google fattat.

Till att börja med så har Google lämnat över ansvaret för uppdateringar till tillverkarna. Det är samma misstag som Microsoft gjorde med Windows Mobile vilket resulterade i en lång rad säkerhetsbrister. Förklaringen är enkel – tillverkare har i grunden inget intresse av att lägga en massa pengar på en redan såld enhet. De vill primärt sälja nya telefoner, enkelt uttryckt naturligtvis för bilden är något mera komplex än så. Det har resulterat i en situation där användare av Android-telefoner inte kan räkna med uppdateringar npgon längre tid och de kan inte ens räkna med att få korrekt information från tillverkarna. Det finns tillverkare som rätt och slätt ljuger sina kunder rätt upp i ansiktet och meddelar att alla säkerhetsuppdateringar är installerade och att allt är som det ska.

Some Android phone manufacturers are lying to users about missed security updates

Lägg sedan till att du får uppdateringar betydligt långsammare och under avsevärt mycket kortare tid så är det första skälet till att Android är en långt mycket osäkrare operativsystem än iOS.

Google Play

Google Play, Googles egen officiella nätbutik för appar till Android är också ett problem. Apparna kontrolleras bristfälligt och det finns egentligen ingen kontroll av vad en app gör ett tillåts göra. Därför är också listan på farliga, destruktiva appar som Google själva har distribuerats lång och omfattande.

Det är appar som stjäla information, som skickar SMS, positionering, e-post och andra personuppgifter till servrar ute på nätet. Det är appar som tar över kontrollen över din telefon eller din surfplatta och låser upp den för obehöriga.

Half a million Android users tricked into downloading malware from Google Play

Malware

Till den här bilden kommer också det faktum att över 98 procent av alla malware för mobila operativsystem skrivs för Android. Det är en liknande situation som för Windows för ett tiotalår sedan. Det bidrar till den sammanlagda exponeringen beroende på vilken telefon du väljer. Märk väl att det inte per automatik innebär att du är utsatt för en hög risk om du äger en Android-telefon men det innebär att du exponeras mot risker och hot i långt högre grad än om du äger en iPhone.

Oavsett vilken sida du håller på,vilket operativsystem dom du gillar eller ogillar så är det inte korrekt att påstå, rent objektivt, att Android är ett säkert operativsystem eller att det är minst lika säkert som iOS.

Fragmentering

Fragmenteringen, en lång rad olika versioner med en lång rad olika förinstallerade appar och teman, bidrar också till en plattform med säkerhetsproblem. Olika versioner leder till att tillverkarna i hög grad helt enkelt överger sina användare och ålder versioner av Android. Ha då i minner att Android-tillverkare i genomsnitt lovar uppdateringar i 15-18 månader efter köpet. Det k jämföras med iOS där du kan räkna med uppdateringar i 4-5 år efter köpet.

Väg samman alla aspekter så är svaret entydigt – nej, Android är inte ett lika säkert operativsystem som iOS.

%d bloggare gillar detta: