Macken har fluktat in:

TV-Tipset: Historien om hur en gammal militärbunker blev Darknets tyska centrum

av | nov 11, 2023 | Mastodon, TV- & FilmTipset

En gammal tysk militärbunker, en rest från kalla krigets dagar, förvandlades till en datacentral och till Darknets tyska centrum, den del av Internet som de flesta av oss aldrig ser eller besöker. Här finns vapen, droger, kriminella och här köps och säljs praktiskt taget allt.

Cyberbunker bildades av en samling udda figurer, hackare, aktivister och teknikentusiaster. , företaget, startades först i ett gammal skyddsrum i Zeeland, Nederländerna, men flyttade senare till turistorten Traben-Trarbach i Tyskland sedan de hittat ett större skyddsrum, en bunker. Flytten föranleddes också en brand i det nederländska skyddsrummet och när branden släckts visade det sig att förutom datorer och servrar så fanns även ett olagligt metaamfetamin-labb i lokalerna. Före branden så hade Cyberbunkr varit indragen i en utdragen rättslig tvist där The Pirate Bay var inblandad. The Pirate Bay hade sina servrar hos Cyberbunker sedan de flyttat från Sverige.

Bulletproof

Det var också Cyberbunkers affärsidé – att ta hand om webbplatser som ingen annan ville befatte sig med. Gränsen drogs vid barnporr och terrorism – det två ämnena ville inte Cyberbunker befatta sig med men handelsplatser för stöldgods, vapen, droger, spammare och andra ute i laglighetens träskmarker sökte sig till Cyberbunker som leverantör med löften om “bulletproof hosting”.

Wall Street Market, Cannabis Road och Flugsvamp är tre olagliga (kända) handelsplatser som alla hade det gemensamt att de hade Cyberbunker som leverantör. Här fanns även forumet Fraudsters. I september 2019 slog över 600 poliser till mot bunkern och sju personer greps i razzian. I efterföljande rättegångar dömdes de till fängelse i mellan fem år till nio månader. Huvudpersonen Xennt, fick det längsta straffet och han intervjuas i dokumentären men bara sedan fängelsemyndigheterna godkänt vissa frågor och intervjun får inte röra sig utanför dessa på förhand granskade och godkända frågor.

Du hittar Cyberbunker på: Netflix

Betyg

Så blev en tysk gammal bunker blev ett centrum för internationell brottslighet

Fängelsedomar mot administratörer av darknet-hubbar

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: