Här är en enkel vana som håller dina prylar i trim

av | nov 19, 2023 | Mastodon, Tips & Råd

Det är måndag morgon och jag landar på kontoret. Innan jag någonting så gör jag två saker – jag kokar kaffe och jag startar om min iPhone, min iPad Pro och min Mac mini M1.

Ritualen är – jag startar om mina prylar och medan de startar om drar jag igång kaffekokandet – som egentligen är en Perkulator. När kaffet kommit igång så har även mina prylar startat om och jag kan sätta igång med jobbet.

Underhåll

Det som sker, medan mina prylar startar om är en del i det underhåll som jag gör för att mina prylar ska “må bra”, det vill säga fungera.

  • Minnet frigörs

Omstarten frigör minnet, RAM, och macOS och mina program läses in igen. Även om det inte handlar om strikt underhåll så blir det en slags städning.

  • Underhåll körs

När din Mac startas om så körs en del underhållsscript vilket är en kort, snabb kontroll av hårdvaran, utrymme, minnet och andra delar av systemet.

I normalfallet så räcker det här för att hålla dina prylar i trim.

Sedan kan du avnjuta en kopp kaffe innan du startar dagen och veckan.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: