Guide: Så skyddar du dig, dina konton och din information

av | nov 12, 2023 | Mastodon, Säkerhet

Just nu pågår ett intensivt propagandakrig ute på nätet. I det kriget attackeras sociala mediakonton, epost-konton och konton på olika tjänster och även om det kan kännas som osannolikt så kan även dina konton vara en måltavla.

Så varför är just du intressant då?

Din information är sannolikt inte intressant utan det är accessen till ditt konto som är intressant – möjligheten att kunna skicka ut desinformation via din blogg, ditt konto på Twitter eller Facebook.

Är du politiskt aktiv så räkna med att främmande makt kan ha ett intresse av dig i dessa orostider och då även om du inte uttalat dig i aktuella frågor -. exempelvis i Ryssland skriv mot Ukraina. Du kan förväntas att ha kontakter med andra, inom din bekantskapskrets som har uttalat kritik och därför kan du vara intressant. Tolka nu inte detta som att det sitter spöken. agenter och heliga figurer i varje buske. Det gör det inte och det finns ingen anledning att bli överdrivet misstön kram samtidigt som det inte heller finns anledning att agera hur naivt som helst.

Så här skyddar du dig, dina konton och din information – med rätt enkla medel och utan att gå till överdrift.

Tvåfaktor

Frågan är inte om du ska slå på och använda tvåfaktor-inloggning utan hur snabbt du kan göra det. Kompletteras din inloggning, namn och lösenord, med en pinkod, ett engångslösenord så ökar säkerheten runt dina konton och tjänster mångfalt.

Tvåfaktor-inloggning erbjuds av de flesta stora tjänsterna idag så det är inte så mycket att fundera på – kan du skydda dina konton med ytterligare en faktor – gör det och gör det nu.

Se över dina lösenord

Se över alla dina lösenord och slå på den inbyggda funktionen att fp en varning om ditt konto dyker upp i någon av de stora intrång och informationsstölder som förekommer ute på nätet. Praktiskt taget alla de stora tjänsterna har fått kontoinformation stulen vilket inte är detsamma som att dina uppgifter kommit på avvägar. Även om det konto stulits så lär lösenordet vara krypterat men trots det så är det en god idé att byta lösenord.

Använder du samma lösenord på flera tjänster – byt lösenord.
Har du för korta, lättgissade lösenord – byt lösenord.

Uppdatera

Uppdatera alla dina prylar, din dator, din iPhone och din iPad. Uppdateringar innehåller buggfixar så ta för vana att kolla upp om dina prylar ska uppdateras och det gäller alla dina program också. Uppdaterade enheter med uppdaterad mjukvara löper dramatiskt mindre risk att hackas.

VPN

Rör du dig mycket, byter uppkoppling så skaffa en VPN-tjänst och ett VPN-program. Då krypteras all trafik till och från din dator/enhet.

Surfshark – en bra, mycket prisvärd VPN-tjänst för alla dina Apple-prylar

Antivirus

Här gör du som du vill. jag har inget antivirusprogram i mina datorer och det inbyggda skyddet i kombination med sunt förnuft, (skepsis) bedömer jag räcker långt.

Frågefavorit i repris – behöver du ett antivirusprogram för din Mac?

Little Snitch

I sammanhanget vill jag rekommendera Little Snitch som kan se som sett komplement till din brandvägg. Little Snitch håller koll på inkommande och utgående trafik. Får du in något i din dator så är det främst utgående trafik som kan komma att avslöja att du drabbats. Många trojaner, maskar och malware “ringer hem” när de lyckats att installera sig. Den trafiken avslöjar Little Snitch.

Little Snitch – skvallrar på alla program som snokar på dig

Håll koll och kolla innan

Grundtipset och rådet är – håll koll och kolla innan. Klicka inte på länkar i inkommande mail, ladda inte ned och installera inga program om du inte var de kommer ifrån eller var du laddar ned dem från. Lite sund skepsis, misstänksamhet och en gnutta försiktighet räcker långt.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: