Guide: Så här får du ordning på menyn i din Mac

av | nov 15, 2023 | Mastodon, Tips & Råd

Har du många program installerade som du använder så kan din menyn i din Mac snart bli överfull och det finns program för att stora ikoner och hantera menyn men du behöver dem inte – funktionen finns numera inbyggd i macOS (senare versioner). Så här får du ordning på menyn.

Tidigare så fanns funktionen för att styra hur menyn uppe till höger i din Mac skulle se ut och vad som skulle visa där under Appereance i menyn men sedan Apple stuvat om i inställningsdelen och gjort den mera lika inställningarna i iOS och iPadOS så finns den under Control Center.

Ställa in

Här kan du ställa in vad som ska visas i menyn, när ikonerna ska vara synliga och även om du inte enkelt kan styra ordningen som ikonerna ska ligga i så kan du plocka bort ikoner som inte behöver fylla upp menyn i onödan.

Jag har plockat bort “Fast user Switching” – min Mac är min Mac och den används aldrig av någon annan så den funktionen behöver jag inte ha tillgänglig. Stage Manager använder jag inte heller så den ikonen visas inte heller. Focus, Screen Mirroring och några till visas om funktionerna används och är aktiva.

Val

Du kan göra dina egna val, välja vad du vill ha snabbt tillfälligt och inte. Tilläggas ska att du inte kommer att kunna välja, eller styra alla program och deras ikoner men många och glöm inte bort att du i de flesta fall kan välja om ett program ikon ska visas i menyraden eller inte i det aktuella programmets inställningar. Slutsatsen av detta är att numera så behöver du inte program som Camilla, Bartender och liknande för att hålla ordning på menyn – även om det kan vara snabbare och enklare naturligtvis med att kunna göra det i ett enda program.

För egen del så försöker jag att ha så få program aktiva och rullande i mina Mac-datorer som det är möjligt. Ju färre program som hela tiden är aktiva ju färre saker som kan gå fel och därför använder jag inte längre Bartender – som annars är ett alldeles utmärkt program för att styra utseende i menyn.

Bartender

What’s new in version 5.0.43

Updated on Nov 14 2023

New Features
  • Re-added the ability to automatically hide left menu when showing hidden menu bar items. I have updated this feature to work with changes in macOS Sonoma so have re-added this feature.
  • Re-added the ability to leave menu bar items to the right of the Bartender menu bar item. This feature will keep any items to the right of the Bartender menu bar item always visible, even when Bartender swaps out your shown items for your hidden ones.
  • Re-added the ability to always or never swap out shown items for hidden items. This was previously done automatically, only when there wasn’t enough room to show your items unless swapped, now you can choose to keep it automatically, or never do this, or always do it.
Bug Fixes
  • Compatibility with Bitwarden app. I have found a workaround to prevent BitWarden showing its UI when its menu bar item is moved.
  • Compatibility with Sip app. I have found a workaround to prevent Sip showing its UI when its menu bar item is moved.
  • Menu Bar Style adjustment. When you have menu bar style setup with separate sides and below menu bar rounding, it gives a black background between the two sides of the menu bar (great for hiding the notch). In previous versions this would leave a 1px strip of the desktop wallpaper visible above an windows positioned just below the menu bar, this has been fixed.
  • Menu Bar Style showing above Firefox and VPN fullscreen windows. Firefox and VPN can both use none native UI for there fullscreen, this was not detected by Bartender, so the menu bar style was applied above the fullscreen window. This has been fixed.
  • Typos and spellings. Thanks to the users reporting these, they have been fixed.
  • Smaller bug fixes and improvements. As stated, fixed small issues I found as I worked through the other bug fixes.
0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: