Det här med virus, trojaner, maskar och malware

av | okt 22, 2023 | Mastodon, Säkerhet

Måste du ha ett antivirusprogram i din dator?
Finns det datavirus som kan smitta min iPhone eller min Mac?
Macken reder ut begreppen och du får ett svar på frågan om antivirus i en här texten.

Vi börjar med att reda ut de olika begreppen – orden.

Datavirus

Det finns inga datavirus för macOS vilket inte ska tolkas som att det inte finns farliga, skadliga program. Tekniskt så är ett datavirus som sprider sig vidare via nätverk, hittar andra sårbara datorer och smittar dem. Den typen av program finns inte därför att de inte fungerar i en Unixmiljö. De kan inte sprida sig vidare helt enkelt.

Trojaner

Trojaner är program som utger sig för att göra en sak men som antingen gör något helt annat eller som också gör något helt annat. En uppdatering för ett känt program läger till skadlig kod som används för att försöka komma över kontouppgifter, exempelvis. Trojaner sprider sig inte vidare – smittar inte.

Malware

Malware kan sägas vara ett ganska nytt samlingsnamn för skadliga program – oavsett om det är en trojan eller någon annan typ av program. I gruppen finns olika typer av program, exempelvis Ransomware som är utpressningsprogram. Du som användare lockas och luras att köra ett program i din dator som blixtsnabbt krypterar dokument, bilder och andra filer och gör dem oanvändbara. Sedan får du upp en uppmaning om att betala en kryptovaluta, ofta Bitcoin, till ett konto för att få ett program som rensar dina filer och gör dem användbara igen.

Så, oavsett om det är en mask, en trojan eller något annat skadligt program – låt oss kalla dem för malware. De har nämligen det gemensamt att de inte ska finnas i din dator och då spelar det mindre roll hur det fungerar tekniskt.

Begrepp

Okej, då har vi rett ut en del begrepp i sammanhanget. Nu över till frågan hur du skyddar dig, dina data och dina enheter.

iPhone/iPad

Även om inga av dina Apple prylar är immuna så är det skillnad mellan din Mac-dator och din iPhone. Din dator existerar i en betydligt mer öppen miljö där du kan ladda ned och installera program för en rad olika ställen. Din iPhone finns i Apples invallade trädgård där appar kollas av Apple vilket betyder att risken är avsevärt mycket mindre att drabbas av malware. Det är också därför som 98-99 procent av alla malware (för mobila enheter) skrivs för Android.

I dagsläget skulle jag inte köpa någon av de appar som säger sig erbjuda ökad säkerhet fler din iPhone. Det finns exempelvis inga ”scanners” eller liknade för iPhone eller iPad därför att de inte behövs. En app kommer inte åt operativsystemets filer oich då finns det ingen anledning att scanna igenom din iPhone heller.

Rådet här är enkelt – knäck inte din iPhone eller iPad och slå inte ut det skydd och den säkerhet som finns

Mac

Mac och macOS är mer utsatta, exponerade, för malware och det finns både trojaner, ransomware och andra skadliga program skrivna för Mac men i en jämförelse med Windows så är de dramatisk mycket färre. Återigen – din Mac är inte immun men ska du drabbas så krävs det (i normalfallet) att du laddar ned något du inte borde och att du installerar något du inte borde.

Du måste göra en hel del för att din Mac ska skadas. Därmed inte sagt att du kan åka dit på ett av de mer irriterande adware-programmen som ”snor” inställningar i din webbläsare och som skickar dig till märkliga webbplatser och dränker dig med reklam.

Nyckeln här är sunt förnuft. Var försiktig, läs innan du klickar och ladda ned dina program från seriösts ställen.

Själv har jag Little Snitch installerat i mina Mac-datorer. Ett program som reagerar om något program som finns installerat, vare sig jag vet om det eller inte, skickar data utåt. Något som de allra flesta legala program gör och även malware,

Slutligen – ska du installera ett antivirus-program eller inte?

Jag överlåter det beslutet till dig som användare. Det är din dator, dina data och känner du dig säkrare med ett antivirusprogram eller ett säkerhetsprogram så skaffa ett bra program från någon av de etablerade, seriösa tillverkarna.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: