Guide: Så här fixar du en egen Plex Media Server hemma

av | sep 15, 2023 | Tips & Råd

Ett eget nöjescenter, en egen server med musik, bilder, film, tv-serier och tv-program – är lättare att sätta upp än det kanske låter. Häng med i Mackens genomgång så har du snart din egen nöjes-server, hemma.

Du behöver:

 • En anständigt snabb Mac-dator
 • Plex Media Server

Datorn behöver absolut inte vara av senaste modell. En lite äldre Mac-mini, en pensionerad iMac eller liknande duger fint. Du kan ha nytt av lite mer än 8GB men en Mac med några år på nacken bör alltså fungera. Kravet är att du har macOS Maverick eller senare installerat.

Installation

Börja med att ladda ned Plex Media Server – programmet är gratis.

Ladda Ned

Installationen är tämligen enkel – packa upp Plex, klicka på ikonen så är du igång.

Sedan är det dags att fylla i namn på servern, de inställningar du vill göra/ha och i de flesta fall så duger det med standardinställningarna – i vart fall för att komma igång. Sedan kan du läsa på hur du vill ha det och vilka inställningar du vill göra.

Media

När servern är igång så är det dags att lägga till media, filmer musik med mera. Under ställningar så lägger du till sökvägar som Plex ska hålla reda på. Plex har inget eget grafiskt skal utan som de flesta program har utan du kommer åt Plex via en webbläsare – den startas automatiskt när du startar Plex, klickar på ikonen.

Ta lite tid på dig, ha tålamod och utforska inställningarna. Förutom att lägga till var du har dina filer så kan du också ange filtyp, vad de innehåller, sport, barnfilm och så vidare. Fundera igenom hur du vill organisera ditt nöjescenter och kom ihåg att för varje avdelning du skapar så kan du lägga till nya sökvägar, nya lagringsplatser. Plex håller isär och håller reda på din musik, dina bilder, filmer och vad det nu kan vara.

Nytt bibliotek/avdelning

 1. Klicka på Add Library
 2. Välj typ av filer
 3. Döp ditt bibliotek
 4. Klicka på Next
 5. Klicka på Add Folder
 6. Leta reda på foldern
 7. Klicka på Add
 8. Lägg till fler sökvägar om du vill
 9. Du kan ju titta igenom Advanced Options om du vill
 10. Klicka på Add Library
 11. Nu söks foldern/enheten igenom och filerna läggs till i ditt bibliotek

Automatiskt

Lägger du till nya filer som du vill ha med i din databas och din server så sköter Plex det automatiskt. Detsamma gäller om du vill ha in omslag och annan information. Det kan bli fel ibland men det kan du rätta till genom att redigera informationen om en inlagd fil.

På det hela taget så sköter sig en Plex-server sig själv, automatiskt – när den väl satts upp en gång. Du kan komma åt din server via AppleTV, din mac, din iPhone och din iPad och du kan även sätta upp din Plex server så att du kan komma åt den även om du inte är hemma. Det är lite mera krångligt och framför allt så se till att skydda din server om du ska kunna komma åt den utifrån.

Du hittar mer information om Plex här.

What’s new in version 1.32.6.7468

Updated on Sep 15 2023

Fixes:
 • (Agents) Some attributes were missing from legacy agent api responses
 • (Analysis) MP4 Atom Parsing could fill logs
 • (Automatic Scanning) Symbolic links with missing targets could cause changes to later entries in a directory not to be detected
 • (DVR) Could not record a show if a show with the same name (such as a remake) and episode number already existed in the target library
 • (DVR) Devices could fail to be recognized when IP addresses change
 • (DVR) Multi-lineup DVRs could be created as single-lineups
 • (DVR) Tuning in channels could fail for channel names containing special characters
 • (Debian) Remove GPG lower version limit
 • (Filters) Filtering on dates before/after 1970-01-01 would result in an error
 • (Mac) Transcoder crashes would cause PMS to exit
 • (Music) Scanning music could be pathologically slow in some cases
 • (Music) Searches for lyrics could be run unnecessarily
 • (Playlist) Adding a Clip to a playlist would unexpectedly convert it to a photo playlist
 • (Thumbnails) Certain JPEG images caused PMS to exhibit unexpected behavior when generating thumbnails
 • (Transcoder) An incorrect fallback font could be used when burning subtitles in some cases
 • (Transcoder) Certain newer AMD GPU models couldn’t be used for hardware transcoding on Linux
 • (Transcoder) Unexpected behavior when subtitles ended before the end of video
 • FreeBSD builds would crash on start-up
0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: