REPORTAGET

Uppdatera eller inte uppdatera – den ständiga frågan som bara har ett svar

av | maj 21, 2023 | Reportage

Ska jag uppdatera till den senaste versionen nu när allt verkar fungera så bra? Känns frågan igen, du kanske har ställt dig den själv? Svaret är tveklöst – ja, du ska uppdatera därför att det pris du kan få betala är betydligt högre än om en och annan bugg kan komma att irritera dig.

Apple uppdaterar sina program, appar och operativsystem regelbundet och ett nytt inslag i uppdateringarna är det som kallas Rapid Security Response – en ny typ av mindre uppdateringar som släpps om det finns behov av det. I klartext – om Apple får information om eller indikationer om att buggar exploateras aktivt ute på nätet och om det utgör en mer akut säkerhetsrisk.

Även om uppdateringar kan innehålla nya efterlängtade funktioner så är det egentligen inte därför du ska uppdatera dina appar, dina program och dina operativsystem – det är för att du, dina prylar och din information ska vara säker. Uppdateringar innehåller viktiga säkerhetsuppdateringar och därför ska du hålla alla dina prylar uppdaterade. Jag beklagar om det där lät väldigt mycket som stränga uppmaningar och som om pekpinnen kom fram men om du inte uppdaterar dina prylar så exponerar du dig för allt flera allvarliga säkerhetsbuggar ute på nätet.

Varför just jag

Ett argument i sammanhanget är frågan “Varför skulle just jag åka dit, jag har inte av värde och ingen hackare skulle intressera sig för mig?”.

Hackare, bedragare och kriminella jobbar inte riktigt på det sättet utan attacker startas inte sällan från webbplatser (som kan ha hackats för ändamålet) vilket betyder att hackaren inte letar upp dig. Du kan råka illa genom att bara besöka en webbplats, öppna ett mail eller genom att installera ett program eller en app.

Nästa steg i argumentationen är en lek med siffror “Hur stor risk är det att just jag åker dit?”.

Det kan sägas direkt – den risken är liten men om sannolikhet är ett argument för att inte uppdatera sina tekniska verktyg varför då använda bilbälte och teckna försäkringar på bilen och din bostad?

Uppdateringar

Apple tillhandahåller uppdateringar för sina program långt längre än de flesta andra tillverkare. Du kan räkna med att få uppdateringar för din Mac i 7-10 år och du kan räkna med att din iPhone och iPad kommer att uppdateras i 5-7 år, minst. Du kommer inte få alla nya funktioner men du kan räkna med säkerhetsuppdateringar under flera år sedan du köpt din Apple-pryl.

I sammanhanget kan det också vara på sin plats att avliva en myt – Apple gör sina prylar allt långsammare med uppdateringar för att vi ska köpa nytt och Apple har avslöjats att göra detta och fällts i domstol.

Apple har fällts för att inte tydligt ha informerat användare om en funktion där kapaciteten och batterianvändningen dras ned i äldre enheter för att de inte ska slås av automatiskt på grund av försämrad batterikapacitet. Prestandan sänks, vid toppbelastning, tillfälligt, för att enheten inte ska slås av. Notera toppbelatsning, tillfälligt och att funktionen lagts in för att inte ytterligare försämra batterikapaciteten och för att en iPhone, exempelvis, inte ska slå av. Det är det som Apple fällts för – alltså för att inte klart och tydligt ha informerat användare om att den funktionen ingick i en tidigare uppdatering.

Det finns alltså ingen grund i att anta att Apple medvetet försämrar prestandan i gamla enheter för att locka och lura oss att köpa nya prylar.

Avvakta

Det finns däremot grund för att anta en uppdatering till en helt ny version kan medföra nya buggar och nya problem. Har ett operativsystem. en version, uppdaterats över tid så har många problem åtgärdats. En helt ny version med många nya funktioner medför självvalt en risk för att nya problem kan finnas i den nya versionen. Det kan därför vara klokt att stanna kvar ett tag på den gamla versionen, om den fortfarande uppdateras, kanske rent av hoppa av den första och den andra uppdateringen av den nya versionen innan du kastar dig över alla nya funktioner.

Är du rolig för buggar och problem så avvakta med att uppdatera till en ny version, en större uppdatering – om den nya versionen inte innehåller viktiga säkerhetsuppdateringar. Nu brukar Apple släppa säkerhetsuppdateringar även för äldre versioner av sina operativsystem så du bör kunna stanna kvar på den tidigare versionen ett tag utan problem.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: