Ständigt detta tjat om betyg – nu är det dags att sätta stopp!

av | maj 13, 2023 | Arga Gubben

a row of yellow stars sitting on top of a blue and pink surface

Du startar ett program och upp mitt på skärmen kommer en dialogruta med en begäran om att du ska sätta betyg på just detta program. Du har precis använt en tjänst, fyllt i lite uppgifter, fått ut din information men innan du lämnar webbplatsen kommer det upp en dialogruta och ber dig om ett betyg. Numera ska allt betygssättas och någon har lurat in de som skapar program, app och tjänster att detta är viktigt.

Jag hämtar ut ett paket i min lokala ICA-butik. Innan jag ens hinner ut ur butiken med paketet under armen så vill PostNord veta hur jag “upplevt” just detta – att hämta ut ett paket. Nu kanske jag är lite tvärsöver men jag skulle nog inte klassificera att hämta ut ett paket som en upplevelse lika lite som jag skulle klassa färden till ICA-butiken som ett äventyr. Jag har hämtat ut ett paket. Punkt.

Brevlådan

Detsamma gäller om paketet kommer hem till mig och hängs på dörren eller läggs in brevlådan. Det är inte riktigt vad jag kallar för en upplevelse och om PostNord eller någon speditör gör sitt jobb, det vill säga levererar paketet så är jag nöjd. Något mer betyg behöver inte sättas på det och om någon förväntar sig applåder så får ni nog anstränga er lite mer än bara uppfylla det mest grundläggande – göra ert jobb. Jag menar om jag tar betalt för att hämta och lämna paket och sen gör det, hämtar och lämnar paket – ska allt det betygssättas?

Fånigare

Ännu fånigare blir det när jag startar webbläsaren Safari och det kommer upp en dialogruta med en begäran om att jag ska betygsätta Safari. Ursäkta min dåliga franska – men varför i helvete då för?

Det är en webbläsare, jag har valt att använda den och om ni vill att jag ska sätta betyg och sitta och skriva recensioner – “show me the money”.

Jag startar Pages, Apples ordbehandlare, samma korkade dialogruta – sätt betyg på Pages. Jag betalar en räkning via en tjänst och ombeds berätta vad jag tycker, hur det fungerade och sen en fråga om jag kanske skulle vilja skriva en recension.

Är du dum i hela huvudet?

En recension på hur jag upplevde det att betala en räkning, sätta betyg och sedan ska allt publiceras på nätet?

Betyg

Detta betygsättande har skapat inflation i betyg. Få eller ingen bryr sig längre och på toppen av det så kan du köpa recensioner med högsta betyg. Du kan köpa följare på Instagram, Twitter eller Facebook och du kan naturligtvis också köpa högsta betyg för din tjänst, din app eller ditt program – så ingen bryr sig om den typen av betyg. Recensioner däremot är en annan sak. De har fortfarande ett värde och jag brukar titta till vad andra tyckt om en produkt på exempelvis Amazon eller övriga e-handelssajter. Det är alltså inte betygen i sig det är fel på, det är mängden betyg, tjat om betyg och betyg som inte betyder något.

Bojkott

Därför är det dags för en bojkott, en åtgärd – vad sägs om att från och med nu alltid ge tjatande företag, appar och program bottenbetyg och sedan publicera och berätta det i sociala medier?

Jag kommer att börja med det – utan undantag och använda hashtaggen:

#bottenbetyg

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: