REPORTAGET

När är dina Apple-prylar för gamla – när ska du sluta att använda dem

av | maj 21, 2023 | Reportage

black digital device at 0 00

Det finns ett slut för alla elektroniska saker, Mac-datorer, iPhone, iPad och andra produkter. Den dagen kommer när Apple betecknar din pryl som obsolet vilket är detsamma som att nu kan du inte längre räkna med reservdelar om något går sönder. Det är det definitiva slutet eftersom det också innebär att Apple inte kommer att uppdatera någon mjukvara för produkten – ett beslut som kan ha meddelats redan tidigare.

Du har alltså två datum att hålla reda på – när produkten inte längre kan uppdateras vad gäller mjukvaran och sedan när Apple placerar produkten på listan över obsoleta produkter. Det kan vara samtidigt men uppdateringar för mjukvaran kan ha meddelats redan tidigare. Oavsett vilket så är det när mjukvaran slutar att uppdatera som du bör fundera på att pensionera prylen.

Ökad risk

Produkten går i vart fall inte, utan ökande risk, användas på nätet. Vartefter nya buggar hittas så lär sig de kriminella var säkerhetshålen finns och hur de ska exploateras. Ju äldre en pryl är desto högre exponering mot risker. Du riskerar också att bli kvar, tekniks i gamla lösningar som inte stöds längre och speciellt snabbt går den utvecklingen när det gäller smarta mobiler. Det innebär att fullt fungerande produkter inte bör användas längre. I dessa tider då vi pratar om återvinning, reparera och låta saker leva vidare så länge som de fungerar tekniskt är det naturligtvis motsägelsefullt men detta är en bransch som drivs an nya funktioner, nya standards, nya protokoll och nya lösningar. För att få plats med det nya så får det gamla stryka på foten.

Branschen drivs också av ökade krav på prestanda – allt ska gå snabbare och det gör att gamla lösningar städas ut – de får inte plats, ryms inte i det batteri av tjänster och funktioner som tillhandahålls och ibland ryms de inte innan skalet på Mac-datorer, iPhones och iPads.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: