Musiktipset: När Ed Sheeran vänder blicken inåt så skapar han sitt bästa album

av | maj 13, 2023 | Musik, Nöje

Ed Sheeran, gatumusikern från Suffolk i östra England, har producerat hit efter hit genom att uppvisa en osedvanlig träffsäker för vad som går hem. Nu har han valt att blicka inåt istället för mot topplistorna och skapat sitt bästa album.

Subtract skapades mitt i en livskris – hustrun drabbades av cancer mitt under graviditeten med parets andra dotter och samtidigt gick Sheerans nära vän Jamal bort. Ed Sheeran satte sig ned, rannsakade sitt musikskapande vilket slutade med att hundratals utkast till låtar kastades bort. Ed Sheeran tittade inåt istället för topplistorna och Subtract är hans egna dagsboksanteckningar samlade mitt under en kris. Resultatet är det mest personliga och bästa albumet från den talangfulle musikskaparen.

Producenten Aaron Dessner har varit ovanligt försiktig med att lägga på körer, stråkar eller ingredienser utöver Ed Sheerans gitarr och hans röst. Här finns inga smittsamma, insmickrande taktslag som ska leda fram till ännu en hit. Det är snarast lågmält, lite försiktigt utan att bli menlöst. Det är berättande, visuellt och samtidigt naket och utlämnande.

Topplistorna

Det blir närgånget och det kräver ett uppmärksamt öra för detta är inget du slölyssnar till. Subtract är Ed Sheerans bästa album, hittills, vilket inte vill säga lite med tanke på att det handlar om en hitmakare av sällan skådat slag. Det är däremot ett album hyggligt fritt från vad som kan antas landa på topplistorna och kanske just därför så kommer musiken att göra det.

Betyg

 

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: