REPORTAGET

Macken testar: Pixelmator Pro – det är dags att kasta ut Photoshop

av | maj 30, 2023 | Reportage

Pixelmator Pro är ingen nykomling på marknaden och sen lanseringen så har bildredigeringsprogrammet utvecklats till ett snabbt, kraftfullt professionellt verktyg. Det är dags att kasta ut Adobe Photoshop.

Pixelmator Pro är en bildredigerare med flera kraftfulla professionella verktyg. Du kan redigera och retuschera foton, skapa grafiska mönster, måla, rita vektorgrafik och lägga till effekter. Du har fullt stöd för RAW-foton och du kan även måla och rita med programmet. Första gången Magasin MACKEN testade Pixelmator så drogs programmet med en del barnsjukdomar (buggar) som nu är historia. Nu är Pixelmator Pro ett program som gör skäl för namnet. 

Lager

Jobbar du professionellt med bilder och grafik så jobbar du med lager, ibland många lager. Det är i närmaste ett standardsätt att jobba med design, grafik loggor eller vad det nu kan vara. Du lägger till ett lager (layer), lägger dit ett objekt och sedan bygger du upp det du ska skapa. Det leder förvisso till stora bilder men det är å andra sidan inte särskilt många andra sätt som du kan jobba på. Här har Pixelmator Pro haft ett problem men det är nu flera versioner sen. Numera är Pixelmator Pro påtagligt snabbare och enklare att använda än Photoshop. Du har flera intelligenta AI-baserade funktioner som gör att du kan förstora och förminska bilder på ett sätt som få andra program kan matcha.

Verktyg

Du kan plocka bort bakgrunder, retuschera bort störande inslag och du kan göra det med AI-stöd vilket gör verktygen extra kraftfulla och enkla att jobba med.

blank
ML Enhance
Förbättra automatiskt foton som en proffsfotograf.
ML Super Resolution
Öka på ett magiskt sätt bildernas upplösning samtidigt som skärpan och detaljerna bevaras.ML Match Colors
Matcha snabbt och enkelt färgerna och stilen på alla bilder.ML Denoise
Ta enkelt bort kamerabrus och bildkomprimeringsartefakter från foton.Quick Selection Tool
Gör snabbt korrekta val med lätthet.ML Crop
Förbättra sammansättningen av foton med bara ett klick.Remove Background
Ta bort bakgrunden från valfri bild med bara ett klick.Select Subject
Välj automatiskt motiv för bilder med lätthet.Select and Mask Tool
Gör enkelt avancerade val av utmanande bildområden som hår eller päls.

Snabbare

I en jämförelse med Adobe Photoshop så är Pixelmator Pro inte bara lättare att jobba med – det är ett avsevärt mycket snabbare program. Vid tester så startar Pixelmator Pro nära tre gånger så snabbt – då har jag jämfört versioner helt utan plugins. Pixelmator Pro startar på några få sekunder där Photoshop är igång efter drygt 7-8 sekunder. Det kanske inte är så stor skillnad men jobbar du ofta mycket och längre så märker du skillnaden – Pixelmator Pro är snabbare på allt. Det är förvisso subjektivt men det är också min uppfattning att Pixelmator Pro ger mer och bättre översikt över tillgängliga verktyg. med Adobe Photoshop så kan det lätt bli ett letande genom alla menyer för den funktion du vill använda. Du vet att funktionen finns där, du har använt den förut och nu tar det mer tid att hitta den att använda funktionen. Adobe Photoshop har i mina ögon utvecklats till ett alldeles för stort program i takt med att allt fler funktioner har lagts till. Adobe försöker tilltala alla användargrupper – fotografer, grafiker, tecknare, illustratörer vilket lett till att Photoshop har utvecklats till en djungel av ikoner och verktyg. Pixelmator Pro har garanterat färre verktyg men programmet har de verktyg du behöver för att redigera en bild, retuschera, rita eller måla. Det är mer rakt på sak om uttrycket tillåts.

Finns det då ingen baksida, ingen nackdel?

Jo, du hittar inte lika många mallar för Pixelmator Pro men, och detta är ett mycket viktigt men – du kan läsa in Photoshop-filer och du kan i de allra flesta fall använda mallar för Photoshop helt utan problem.

blank

Betyg

Program: Pixelmator Pro
Utvecklare: Pixelmator
Pris: 39.99 dollar
Betyg:

blank

 

What’s new in version 3.3.6

Updated on May 29 2023

Note: The downloadable demo is version 3.3.6; the version available for purchase on the Mac App Store is version 3.3.5.

  • Release notes were unavailable when this listing was updated.
5 1 rösta
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: