Gratis är gott: Raycast – sök, starta, bygg ut och ta kontroll över din Mac och dina tjänster

av | maj 24, 2023 | Gratis är gott

Det är svårt att beskriva Raycast i några korta ord för hur beskriver du ett program som du kan söka efter information med, starta program och appar, kontrollera och styra tjänster med och som du dessutom kan bygga ut med ett mycket stort antal extensions/tillägg?

Det är kanske enklast att ta ett konkret exempel:

Du vill starta ett Mac -program som du inte har i din Docka. Du kan öppna mappen Applications i Finder eller Launchpad och sedan bläddra tills du hittar appen du vill ha, eller så kan du öppna Spotlight med Command+SpaceBar, skriva de första bokstäverna i den aktuella appens namn och sedan trycka Enter.

Musmetoden tar runt 30 sekunder; Tangentbordsmetoden tar mindre än två.

Det är det Raycast kan göra och som också gör det snabbare än de flesta andra, liknande program och när du väl lärt dg att använda programmet, när Option-Space tangenterna sitter i ryggmärgen så kommer du att göra det mesta i din Mac mycket snabbare och effektivare.

Skillnaden

Så vad är då skillnaden mellan inbygga Spotlight och Raycast?

Svaret är att du har Spotlight, enskilda funktioner kopplade till dina program – i Raycast, på ett enda ställe, i ett enda program.

Till detta kan också alltså läggas ett stort, brett utbud av tillägg för enskilda program och funktioner. I skrivande stund så har du 80 sidor med olika funktioner som du kan lägga till.

Några exempel:

  • Ska jag skriva en Anteckning – Notes så har jag den funktionen direkt i Raycast.
  • Ska jag skapa lite Ipsum-text för att fylla med text i något som jag sitter och designar – du vet den där latinska texten som ofta används för att fylla block ixh textrutor – för att ser hur det ser ut. Jag har den funktionen i Raycast.
  • Jag spelar och styr Apple Music med Raycast
  • Jag spelar upp och styr podcast med Raycast

Några exempel på kommandon och funktioner som jag snabbt kan kalla fram med Option-Space

Så vad kostar allt detta då?

Ingenting – det blir inte billigare än så.

Raycast

What’s new in version 1.51.3

Updated on May 24 2023

Raycast AI
  • Raycast AI has become indispensable for beta testers in the last few weeks, who have generated over 500 million words. Now, we are making Raycast AI available to everyone. Use Quick AI to answer one-off questions, AI Chat as an assistant during workdays, and AI Commands to streamline tasks. Finally, AI feels right at home on your Mac!
Cloud Sync
  • Starting today, you can access Cloud Sync with a Pro subscription. All your Extensions, Quicklinks, Snippets, Hotkeys, and more are securely stored and kept up-to-date across your Macs. It’s also an ideal backup solution, allowing you to move to a new device in minutes.
Custom Themes
  • Make Raycast your own with gorgeous themes. Opt for a pre-made one or design your own with the brand-new Theme Studio and share it with the community.
Unlimited Clipboard History
  • Keep an indefinite history of everything you have copied with a Pro subscription. New options allow you to store previously copied content for up to 6 months, 1 year, or indefinitely.

 

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: