Macken har fluktat in:

Filmtipset: Air – historien om basketskor som förändrade hela sporten

av | maj 20, 2023 | Mastodon, TV- & FilmTipset

Sonny Vaccaro jobbar på Nike som på den tiden var kända som en hygglig löparsko men som hela tiden halkade efter Adidas och Converse. Basketdelen inom Nike bestod av några få personer och taktiken hade under flera år varit att fördela budgeten mellan de spelare som blivit över sedan jättarna tagit de spelare de vill ha.

Converse hade de flesta stjärnorna – Larry Bird, Magic Johnson men det var Adidas som den blivande stjärnan Michael Jordan siktade på. Han ville inte ens träffa Nike som inte var lika coola som Converse eller hade lika bra skor som Adidas. Sonny Vaccaro (Matt Damon) letade efter nästa stjärna och nästa stora affischnamn för Nike och siktade på Michael Jordan. För att överhuvudtaget få en chans att kunna få lägga fram sitt förslag så rundade han Jordans agent David Falk (Chris Messina), körde hem till Michael Jordans föräldrar där han lyckades få Deloris Jordans (Viola Davis) förtroende. Hon lyckades övertala Michael Jordan att träffa Nike som jobbade dag och natt för få fram den nya skon – Air Jordan.

Hamn

Deloris Jordan förhandlade också fram något helt nytt i branschen – en del av intäkterna. Ingen idrottare hade tidigare fått en del av försäljningen men Air Jordan bar Michaels Jordans namn och det blev ett villkor för att affären skulle gå i hamn. Resten är som det brukar heta historia och för några år sedan gjorde affärstidningen Forbes en beräkning att Nike har betalat Michael Jordan 1.3 miljarder dollar som en del av avtalet.

Filmen, den här filmen, berättar historien om hur Nike gick från att vara skomärke i mängden till att bli störst. Så stora att de till slut köpte Converse.  Det är ingen stor film, ingen dramatisk film men men det är en mycket trevlig och underhållande film.

Betyg

 

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: