Detta är Facebook Pixel och därför vet den sociala jätten ALLT om dig

av | maj 20, 2023 | Nätfrihet

television showing man using binoculars

Det finns cookies, kakor, som lagras på din dator när du besöker en webbplats. Ursprungligen är kakkor avsedda för att lagra lit information om dig som användare så att webbplatsen vet vilka tekniska inställningar dina prylar har – så används cookies här på Magasin Macken exempelvis. Sen finns en rad olika spårningsverktyg – däribland Facebook Pixels, eller Meta Pixels som lösningen nu heter.

Det är verktyget som gör att den sociala jätten vet praktiskt taget allt om dig.

Du söker efter en bilverkstad och börjar att att besöka generalagenten, importen av just ditt bilmärke för att se om de rekommenderar några speciella verkstäder. Det gör de nu inte så du gör en sökning på nätet för att se vad det kostar i genomsnitt för att byta bromsbelägg för att se om det kan löna sig att göra det själv. Du inser att det är rätt komplicerat så du säker vidare och hittar en verkstad, auktoriserad, i närheten.

Du skickar in en fråga till verkstaden för att få ett pris på byte av bromsbelägg – vilket landar i din inkorg någon dag senare.

Då det inte är någon panik med bytet av bromsbelägg så stannar du där, tillsvidare.

Reklam

Kort efter dina sökningar så möts du av reklam för byte av bromsar, verkstäder och bilreklam. Frågan är då hur detta har gått till – avslyssnas du av din telefon?

Förklaringen är enklare än så – hemsidan för ditt bilmärke använder Facebook Pixels, liksom verkstan och flera av de webbplatser där du kollar in priserna för bromsbelägg. Facebook vet nu vilken bilmodell du kör, att det snart är dags att byta bromsar, var du bor, din e-postadress och ditt telefonummer. De senare uppgifterna lämnade du hos verkstan. Facebook vet också vilken dator, vilket operativsystem du använder, var du kopplat upp dig, vilken operatör du är abonnent hos och hur länge du har besökt varje enskild webbplats.

Därför vet också Facebook att du sannolikt för mottaglig för annonser rörande bilreparationer.

Nästa exempel

Tycker du att detta inte spelar någon roll, att du inte har något att dölja och att det inte spelar någon roll?

Häng med i nästa exempel då, som inte är något påhitt utan som bygger på vad som faktiskt har inträffat.

Du loggar in på Apotekets webbplats och söker efter information om ett problem i de undre regionerna – och du har loggat in då det är “ditt” apotek. Nu vet Facebook att du har ett underlivsproblem, din e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och din eventuella sjukdom kana alltså direkt knytas till dig som enskild invid. Detta har inträffat vid ett flertal tillfällen – i Sverige – att sjukhus, vårdcentraler och apotek har använt sig av Meta Pixel – och som har skickat mycket känslig information till Facebook.

Problemet

Problemet är inte så mycket vad en enskild webbplats samlar in utan att meta Pixel används av så många olika webbplatser och att all information skickas till Facebook. Den sociala mediajätten har tillgång till enorma mängder data, som samlas in automatiskt och därför behöver inte Meta, Facebook, Google, Twitter eller TikTok avlyssna vare sig dig ellr din telefon. De kan samla in all den information de behöver ändå.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: