REPORTAGET

Därför kan en iPad Pro inte ersätta en laptop – ännu

av | maj 20, 2023 | Reportage

Du jobbar inte lika snabbt och effektivt på en iPad Pro som du gör med en MacBook Pro eller MacBook Air. Du kan inte heller göra riktigt allt det du vill med en iPad Pro i en jämförelse med en Mac-dator och du måste jobba annorlunda – vilket kan ta lite mer tid. Därför kan du inte, fullt ut, ersätta en bärbar Mac med en iPad Pro.

Med det sagt – här kommer några viktiga invändningar och tillägg:

  • Vi diskuterar Pro = de krav en professionell användare ställer på sina verktyg
  • Jag påstår inte att det är omöjligt – bara att det tar längre tid, inte är lika effektivt och det finns saker som du inte kommer att kunna göra.

Använder du idag din bärbara Mac för att surfa runt, betala räkningar, kommunicera och lite mer vardagliga och enkla göromål så tveka inte – ersätt din bärbara Mac med en iPad – men inte en iPad Pro. Köp en iPad Air med externt tangentbord – ett Logitech så får du ett riktigt bra tangentbord som kostar hälften av det Apple vill ha.

Professionellt

Jobbar du mer professionellt, med design, programmering, design, utveckling, video eller fotografering så glöm en iPad Pro. Den räcker inte till och det huvudsakligen på de begränsningar som finns i iPadOS. Apple har fortfarande inte fått ordning på iPadOS och det finns högst väsentliga skillnad som du bör vara medveten om.

Safari

Vad du än väljer för webbläsare i iPadOS så är det en förklädd Safari, Apples egen webläsare. Chrome, Brave och allt vad de heter är grafiska skal ovanpå WebKit, samma motor som Safari använder.

Bakgrundsprocesser

De uppgifter som utförs i bakgrunden och som sparar tid i macOS existerar inte till stora delar i iPadOS. Det är ett operativsystem som i väsentliga delar saknar riktig multitasking och bakgrundsprocesser.

Samma program är inte samma program

  • Adobe Photoshop får iPad är inte samma program som Photoshop för macOS
  • Final Cut Pro är inte samma program i iPadOS som i macOS
  • Logic Pro är inte samma program i iPadOS som i macOS

Listan kan göras längre och det är i varierande grad stora eller små skillnader men det viktigaste – det är inte samma program med samma funktioner.

Ersättare

Jag använde en iPad Pro, eller egentligen två modeller, som ersättare till en bärbar Mac under flera år och jag höll ut, jag hittade genvägar och jag letade reda på på appar som kunde ersätta program för macOS. Till slut så insåg jag att denna jakt kostade en massa tid och jag irriterades till slut så mycket över att Safari i iPadOS inte kan det Safari i macOS kan att jag gav upp. Sedan några rå tillbaka så har jag inte ens övervägt att göra ett nytt försök. Stage Manager i iPadOS är ett missfoster till multitasking-lösning och jag har för länge sedan gett upp tanken på att kunna använda min iPad Pro mer än som backup till min MacBook Pro. Den dagen det blir dags att ersätta min iPad Pro så blir det en iPad Air med ett Logitech-tangentbord.

En iPad Pro, namnet till trots, är fortfarande en surfplatta – i första hand avsedd för konsumtion – inte produktion.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: