Är macOS verkligen säkrare än Windows – Magasin Macken gör ett försök att hitta svaret

av | maj 7, 2023 | Säkerhet

security, man, escalator

Diskussionen om vilket operativsystem som är säkrast tycks aldrig ta slut – är macOS säkrare än Windows? Magasin Macken gör ett försök att försöka att reda ut begreppen och hitta ett svar på frågan.

Låt oss först fundera över vad säkerhets, begreppet, ordet egentligen innebär för det leder oss förmodligen fram till svaret.

Integritet

För mig handlar säkerhet om flera saker – säkerhet- och stabilitet vad gäller hårdvara och mjukvara – att det fungerar helt enkelt. I grunden att datorn startar och gör det jag vill. Sen är det naturligtvis ett grundkrav att saker och ting inte får ta för lång tid, krångla eller vara obegripliga att förstå. Användarvänlighet kombinerat med ett intuitivt grafisk skal med begripliga dialogrutor. Jag ska inte som användare kunna begå riktiga dumheter – operativsystemet bör skydda användaren från användaren själv.

Det handlar också om integritet, att min information förblir min information och att det verktyg jag valt inte ska kartlägga det jag gör, inte samla in data, inte skicka information vidare och inte stjäla min information. Det är på något sätt grundläggande och närmast en rättighet – köper jag en dator med ett operativsystem så förväntar jag mig att den information som jag lagrar i den fortfarande är min information.

Hot

Till det kommer hot, externa hot i form av attacker, skadliga program och buggar som kan exploateras för att ta över min dator. Som en direkt följd av det så vill jag också att den plattform jag har valt snabbt ska uppdatera, korrigera och åtgärda fel och buggar. Krånglar saker så ska de fixas – snabbt.

Mängden hot är en viktig faktor och det brukar kallas exponering – ju fler hot som finns därute desto större risk att jag exponeras för ett hot och att jag kan attackeras och rent av råka illa ut, De som attackerar, kriminella, hackare – brottslingar har också ett företagsekonomiskt synsätt. De kommer att välja att attackera den plattform och den målgrupp där de kan få mest utdelning med minsta möjliga insats.

Kriterier

Sammanställs nu dessa kriterier så kan vi försöka att samla in ett lite bättre faktaunderlag även om det är ofrånkomligt att den del saker kommer att landa i ett objektivt tyckande.

Siffrorna på hur många programrelaterade hot som finns för respektive plattform varierar men det finns ändå tydliga trender:

  • 83-90 procent av alla malware skrivs för Windows
  • Antalet malware skrivna för macOS ökar

Det finns alltså långt fler skadliga program för Windows än det finns för macOS men antalet skadliga program som attackerar macOS har ökat på senare år. Även om glappet har minskat mellan mängden malware för de två plattformarna så kom ihåg det handlar om dramatiskt många fler skadliga program som är skrivna för Windows än motsvarande för macOS. Vi pratar hundratals miljoner fler program.

Jo, du läste rätt – hundratals miljoner:

According to data analyzed and presented by Atlas VPN, 2021 marks a record year for the development of new Windows malware. Even though 2021 has another month to go, cybercriminals have already developed a whopping 107.28 million unique threats targeted at Windows devices.

Atlas VPN

Malware – första kvartalet 2023. Inget av programmen är skrivna för macOS.

Cisc Security

Uppdateringar

Microsofts uppdaterar oftare, gör misstag oftare och släpper buggfixar som får dras tillbaka oftare men Microsoft korrigerar buggar och problem snabbare än Apple, ibland betydligt snabbare. Apple har fått kritik för att vara oacceptabelt senfärdiga med att fixa allvarliga säkerhetsproblem och på senare år så har Apple bättrat sig. Nyligen så har Apple lanserat det som kallas Rapid Security Response, mindre, snabbare uppdateringar för macOS, iOS och iPadOS.

Rapid Security Response är säkerhetsuppdateringar som ska släppas mellan ordinarie uppdateringar för macOS, iOS och iPadOS. Det är ett svar på kritiken mot Apple men det är också en indikation att något har hänt och det bekräfta bilden att hoten mot Apple plattformar har ökat.

Inbyggda skydd

Det finns inbyggda skydd i både macOS och Windows som ska skydda mot attacker, malware och andra hot. I Windows finns det lite mer synliga Windows Defender medan Apple har valt skydd som inte är lika synliga, Gatekeeper och den central funktion för att blockera installation av skadliga program. I grunden så är macOS ett Unix-system vilket betyder att här finns “sandbox” och inbyggda funktioner som ska skydda olika delar av operativsystemet. Motsvarande finns även i Windows och det ser ut som att Microsoft har kommit tillrätta med säkerhetsproblem som plågade deras plattform under många år.

Det kan sägas att du inte bör, eller kan, köra Windows utan Windows Defender aktiverat eller utan ett installerat antivirusprogram. Utan de skydden så är det inte en fråga om du kommer att åka dit utan när. Här finns en skillnad för du kan köra macOS utan ett säkerhetsprogram installerat genom att bara förlita dig på licensierade utvecklare och/eller Mac App Store. Å andra sidan så ser det onekligen ut som att Windows Defender faktiskt fungerar.

Stabilitet

När det gäller stabilitet, pålitlighet och hur väl Windows gör sitt jobb i en jämförelse med macOS så ska jag överhuvudtaget inte uttala mig. Jag har inte kört en Windows-dator på 15-20 år och har verkligen ingen kunskap om hur det fungerar men om det inte skulle fungera, om Windows plågades av instabilitet och mängder av problem (som för ganska många år sedan) så tycker jag att vi borde kunna läsa det i medierna.

Jag dristar mig alltså till att dra slutsatsen att Windows är nära nog lika stabilt som macOS – och nu diskuterar vi inte prestanda, utseende eller funktioner.

Min bedömning är att macOS är säkrare av två huvudsakliga skäl:

  • Mängden hot är betydligt färre – mindre exponering mot skadliga program
  • Skyddet av din information är avsevärt mycket bättre

Trenden – mängden skadliga program som skrivs för macOS ökar som sagt och det betyder att exponeringen även ökar för oss som använder Mac. Skillnaden, ur en säkerhetsmässig bedömning mellan Windows och macOS har minskat på senare år men vi pratar ändå om en skillnad omfattande hundratals miljoner skadliga program. Apple kan dra ifrån en smula om det visar sig att buggfixar mot akuta hot kommer snabbare och att Rapid Security Response faktiskt fungerar.

Kartläggas

Den stora skillnaden ligger i hur Windows och macOS skyddar oss användare. Där ligger Apple före, långt, långt före. Du kan dölja de postadresser som du använder då du registrera dig för olika saker ute på nätet, du kan skydda och dölja ditt IP-nummer i Safari och du kan stänga ned macOS på ett sätt som inte är möjligt i Microsofts Windows. Anledningen är enkel – Apple prioriterar skyddet av vår information. Apple bygger funktioner som gör att vi inte ska kunna kartläggas ute på nätet medan Microsoft har ett intresse av att Windows ska samla in data. Kartläggningen av användarna ingår som en del i Microsofts affärside – det här den inte när en gäller Apple.

Jämför du webbläsarna Safari och Microsoft Edge så är skillnaden markant, även om du kan minska mängden data som samlas in om dig i Edge genom att gå igenom en rad inställningar. Det behöver du inte göra i macOS och Safari – även om du kan stängs ned operativsystemet och webbläsaren ännu mer än standard. Här finns en viktig skillnad – i macOS/Safari så är funktioner som ska förhindra kartläggning aktiverade som standard – i Windows/Edge är så det tvärtom; du som användare måste slå på funktioner.

Av det skälet så är mitt svar att macOS är ett säkrare operativsystem.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: