Övervakningssamhället: Regeringen vill kunna läsa alla digitala meddelanden

av | apr 1, 2023 | Krönikor

Regeringen ställer sig bakom det omstridda EU-förslaget om att göra det möjligt att kontrollera alla digitala meddelanden som skickas mellan användare. Det framgår av ett svar från justitieminister Gunnar Strömmers (M) pressekreterare till Sveriges Radios Ekot.

Det innebär att det finns en bred politisk majoritet för förslaget då det stöds av regeringen och socialdemokraterna. Centerpartiet och Sverigedemokraterna säger nej medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet ännu inte tagit ställning till förslaget som i ett enda slag kan innebär att alla unionens 450 miljoner medborgare kommer att övervakas.

Massövervakning

Denna enorma massövervakning motiveras med att antalet anmälda övergrepp mot barn ökar snabbt, med närmare 30 procent under ett år vilket onekligen är skrämmande siffror och det finns bra inslag i förslaget. Tjänster ska utvärderas, analyseras och ses över så att de inte ska kunna missbrukas för att kunna locka barn till sig, för att begå övergrepp. Det betyder att de som bygger tjänster också måste ta ansvar för hur de används. Det ska även ställas krav appar och program – utvecklarna måste ta ett större ansvar för det de skapar – och det är bra. Distributörer av appar måste se till att barn inte laddar ned “fel” appar.

Chat Control

Förslaget kallas ibland för “Chat Control” och det kritiseras av en rad säkerhetsexperter, aktivistorganisationer och inte minst – det står i direkt strid med FN:s mänskliga rättigheter och förslaget strider mot EU-kommissionen för mänskliga rättigheter. Båda dessa organisationer anser att det är en mänsklig rättighet att ha en egen, privat sfär, utan insyn från myndigheter eller andra.

Socialdemokraternas EU-kommissionär Ylva Johansson är nu ute på turné för att berätta för oss att alla kritiker missförstår förslaget, att det inte alls handlar om massövervakning – alla har missförstått de goda intentionerna att skydda barnen vilket indirekt antyder att vi som inte vill se förslaget förverkligar – skyddar rovdjur och pedofiler.

Det innebär i så fall regeringen i Tyskland, Irland, Österrike och en rad andra länder också ställer sig på pedofilernas sida för det är så har det alltid låter – vidriga brott ska bekämpas med alla till buds stående medel utan eftertanke eller reflektion över vad det är som skapas. Förslaget vill riva upp alla former av kryptering – allt för att massövervakningen ska fungera och det kommer att ställas krav på att iMessage, WhatsApp och alla andra tjänster ska kunna läsa och samla in alla meddelanden – alla.

Diktatur

Förslaget går så långt att den landar i nivå med massövervakningen i Kina, Ryssland ellr anna valfri diktatur. Tolka nu inte detta som att förslaget vill införa diktatur, inte alls, men alla ska övervakas, alla år kommunikation. vilket är detsamma som om vi levde i en diktatur, med skyddet av barnen som ursäkt.

För egen del har inga jag inga större förhoppningar om att förslaget kommer att stoppas. Den här typen av förslag brukar gå igenom utan större protester eller invändningar. Tyvärr engagerar den här typen av rättighetsfrågor alldeles för få och om det kommer protester så brukar de komma alldeles för sent. Ibland genomförs de med ursäkten att det är tillfälliga åtgärder för att bekämpa terrorister, grova brottslingar eller för att slå tillbaka mot en ny typ av brottslighet. När väl lagar och regler är på plats så finns de där och historiskt så kan konstateras att de sällan ellr alras dras tillbaka.

Nu är vi på väg in i ett samhälle med massövervakning – med stöd av regeringen och socialdemokraterna och det är som vanligt rätt tyst.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

AI Is an Insult Now

AI Is an Insult Now

  If you want to really hurt someone’s feelings in the year 2023, just call them an AI. An all-star cast of celebrities and...

läs mer