Använder du Google Chrome så slår du ut allt Apples skydd av din information

av | apr 9, 2023 | Mastodon, Nätfrihet

Använder du Google Chrome som webbläsare slår du samtidigt alla skydd, allt det skydd Apple har som standard för att skydda dig och din information.

Jag har skrivit otaliga texter om Google, Google Chrome och sökjättens alla olika tekniska lösningar för att kartlägga och samla in information om oss.

Här är Mackens Guide för att komma undan Facebook, Google och andra datatrålare

Ovan det så är Google Chrome en resursgris som drar mer ström (förkortar batteritiden), använder med RAM-minne och som körer mer reser av din Mac.

Google Chrome är fortfarande en resursgris

AppleInsider har skrivit en utmärkt artikel om varför du inte ska använda Google Chrome och slutsatsen är enkelt – du tror att du surfar runt på nätet när det i själva verket är Google som surfar runt och titta på allt det du gör.

ContraChrome

Oddly, however, many Mac users still opt to defeat most of these efforts when they choose to run Google’s Chrome browser rather than the default Safari or other privacy-centric browsers. Although Chrome for Mac has to abide by some of Apple’s privacy rules, which make it somewhat better than the versions of Chrome for other platforms, it is still best characterized as a data miner disguised as a web browser.

Apple

Har du valt Apple som plattform, macOS för att Apple skyddar din information med en rad åtgärder så bör du alltså veta att alla dessa skydd rundas av Google med Google Chrome. De skydd Apple har installerade och aktiva som standard – som skyddar dig om du använder Brave, Safari eller Firefox är inte i närheten av att vara lika effektiva om du använder Google Chrome.

Förklaringen är enkel – Googles bärande affärsidé är att samla in information om det vi gör på nätet. Därför gör deras webbläsare det, deras dokumenthantering, deras bildlagring och deras sökmotor. Alla Googles tjänster bönar ett syfta – kartlägga dig, mig och alla andra.

Det finns en sak du kan börja med för att ta tillbaka kontrollen över dig, dina enheter och din information:

Kasta ut Google!

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: