Det är farligt att sätta sig på höga hästar – du kan ramla ned

av | mar 31, 2023 | Krönikor

 

The Intercept var en gång i tiden en uppkäftig, vass, digital tidning på den amerikanska liberala vänsterkanten. Vänster i USA är inte riktigt vänster här hemma utan kanske snarare mitten men hur som helst med Glenn Greenwald som en av de ledande skribenterna och grundarna så var The Intercept lite annorlunda.

Nu är Greenwald ute ur bilden efter diverse invecklade och bitvis lite märkligt turer där Glenn Greenwald som var en av de som intervjuade Edward Snowden har hoppat av den tidning har varit med om att grunda, The Intercept. Greenwald är numera en ofta sedd gäst hos Fox News, Tucker Carlsson och Laura Ingram. Han har också blivit känd för att kritisera medierna i allmänhet och enskilda kollegor i synnerhet.

New York Times

The Intercept har drivits vidare efter Greenwalds avhopp och nu skriver Jon Schwarz om New York Times och om hur New York Times två gånger fått rätta felaktigheter i en längre text om varför USA invaderade Irak. Det råder ingen tvekan om att New York Times två gånger har beskrivits det aktuella skeendet felaktigt men det är inte det intressanta i sammanhanget – det är att The Intercept skriver en längre text om det.

Nyhetsmässigt så är värdet av New York Times dubbla misstag högst begränsat och det är som bekant så att det bara är de som aldrig gör något som aldrig gör fel. Visst, det är en smula pinsamt att när du ska rätta ett fel gör fel igen men ibland blir det dubbelfel – inte bara i tennis. Nåväl, The Intercept (liberal, vänstertidning) skriver en lögner text om fel i en konservativ, republikansk tidning – New York Times.

Höga hästar

Det jag finner intressant i sammanhanget är att the Intercept sätter sig på så höga hästar att de riskerar att slå sig ordentligt om de skulle ramla ned. En anan sak i sammanhanget är att The Intercept har begått det absolut värsta, största och allvarligaste fel du överhuvudtaget kan göra som journalist och som media – de har avslöjat en källa som greps och som kastades i fängelse – på grund av the Intercept.

The Intercept avslöjade källa

The Intercepts källa döms till fem års fängelse

Sen kan vi kasta in:

The Intercept publicerade falska intervjuer

Det finns risker när medierna granskar varandra

Avslutningsvis – jag har slutade att läsa The Intercept för flera år sedan men då och dök då dyker tidningen upp i mitt RSS-flöde – som länken och texten ovan.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

AI Is an Insult Now

AI Is an Insult Now

  If you want to really hurt someone’s feelings in the year 2023, just call them an AI. An all-star cast of celebrities and...

läs mer