Guide: Så enkelt skyddar du dina konton från intrång – gör det nu

av | jan 10, 2023 | Säkerhet

Några knapptryckningar, en aktivering – det är allt som krävs för att skydda dina sociala konton, din inloggning på Facebook, Twitter, Reddit och en rad andra tjänster och funktioner – med en enda åtgärd så kan du skydda dina uppgifter för intrång.

Det du bör göra, och ska göra, är att slå på tvåfaktor-inloggning vilket betyder att förutom namn/lösenord så loggar du in med en pinkod, slumpmässigt genererad och tillfällig. Med en enda åtgärd sö höjer du säkerheten runt dina uppgifter till en helt annan nivå. I skrivande stund så har jag aldrig sett en enda uppgifter om att konton, skyddade med tvåfaktorinloggning, skulle ha hackats. Det kan säkert ha förekommit men det är extremt ovanligt. Tvåfaktor innebär att ett lösenord, oftast sex siffror slumpas fram och det är skillnaden mellan god säkerhet och mycket god, hög säkerhet. Det betyder också att även om den som olovligen försöker ta sig in på ditt konto kan ditt användarnamn och ditt lösenord så kan hen ändå inte logga in – inte med mindre att han också kommer åt din pinkod.

Liten

För att kunna göra det så måste hackaren ha tillgång till din iPhone eller kunna stjäla de SMS som skickas till dig med pinkoderna. Sannolikheten för det är inte liten, den är försvinnande liten. Själv föredrar jag att generera engångsdoserna med en app och jag har valt Googles Authenticator därför att så många tjänster stöder appen och programmet – och att det är det smidigaste programmet att dela mellan enheter.

I de allra flesta fall så är det dessutom mycket enkelt och smidigt att skydda ett konto. Twitter, exempelvis, där är det bara att logga in, hoppa vidare till din profil, välja säkerhets för kontot, klicka på konton säkerhet och sedan aktivera logga in med två faktorer. Sedan scannar du QR-koden med din iPhone och Google Authenticator.

  • Logga in
  • Välj ikonen med tre prickar
  • Välj Inställningar och Integritet
  • Välj Kontoinformation
  • Välj Säkerhets och åtkomst
  • I underkant finns logga in med två faktorer
  • Starta Google Authenticator
  • Scanna QR-koden

Klart!

I fortsättningen när du ska logga in på Twitter så kommer du att ombeds att ange en pinkod. DÅ startar du bara appen, kopierar pinkoden och klistrar in den sedan kan du logga in.

Skydda alla konton

Idag kan du skydda praktiskt taget alla viktiga konton – Facebook, Twitter, Instagram, Reddit med flera. Apple har haft funktionen sedan länge och där skickad pinkoden till en annan av dina enheter som ett meddelande.

Aktivera två-faktor inloggning – idag, nu!

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian