Turkiet stänger ned sociala medier efter bombdåd

av | nov 14, 2022 | Nätfrihet

red flag on top of brown concrete building during daytime

Efter gårdagens explosion på İstiklal Avenue i Istanbul så har de turkiska myndigheterna stängt ned och begränsat åtkomsten till sociala medier inklusive Instagram, Facebook, Twitter, YouTube och Telegram.

Explosionen, som klassificeras som en terroristattack, inträffade runt 16:20 lokal tid nära Taksimtorget och skadade minst 81 och dödade 8 personer.

Efter dådet infördes ett sändningsförbud från Turkiets högsta råd för radio och tv (RTÜK) som resulterade i att Turkiska Internet leverantörer (ISP) började begränsa åtkomsten till sociala medieplattformar Instagram, Facebook, Twitter, YouTube och Telegram. Efter att ha analyserat nätverkstrafik bekräftade internetövervakningen NetBlocks att utbredda restriktion för sociala medier var i kraft över hela landet. På måndagsmorgonen återstäldes tillgången ill de sociala medialaplatttformarna.

Lagen

Lagen, som har fått skarp kritik, kan användas för att straffa användare och journalister i sociala medier för att de sprider “falska nyheter”. Den som döms riskerar upp till tre års fängelse.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: