Amazons Alexa är ett kommersiellt fiasko – kan sluta med över 10 miljarder i förlust

av | nov 22, 2022 | Nyheter

Amazon Alexa Echo family

 

Amazons digitala assistent, Alexa, med tillhörande tjänst och hårdvara är en stor förlustaffär för Amazon, ett kommersiellt fiasko, som bara i år kan sluta med ett minus i kassan på 10 miljarder, dollar.

Amazon planerar att kapa ned antalet anställda med närmare 10 000 och en av de avdelningar som ser ut att drabbas hårdast är utvecklingen av hårdvara, och där Alexa, skriver Business Insider. En förklaring är Amazons affärsmodell där högtalarna, Echo, säljs med förlust vilket också kan förklara prisskillnaden mellan Alexa-högtalare och exempelvis Apples smarta högtalare, HomePod. Precis som i fallet med Google så säljs hårdvaran med subventioner – ibland med förlust.

Även om Alexas Echo-linje är bland de “bästsäljande föremålen på Amazon, så säljs de flesta enheterna till självkostnadspris.” Ett internt dokument beskriver  affärsmodellen genom att säga: “Vi vill tjäna pengar när människor använder våra enheter, inte när de köper våra enheter.”

“We want to make money when people use our devices, not when they buy our devices.” 

Intäkter

Alexa har inte dragit in några större pengar för Amazon trots att tjänst och högtalare funnits länge vilket främst kan förklaras av subventioner och att det är en oklart om greppet med att sälja högtalare med förlust eller en mycket knapp vinst verkligen har genererat några intäkter för Amazon. Det har gjorts försök med att bygga in tjänster – du har kunnat beställa Dominos pizza i USA, boka en färd med Uber och så vidare med inte heller de pengar som Amazon fått som en slags kickback har genererat intäkter i den omfattande ing som varit önskvärt.

I sammanhanget är det intressant att konstatera att två av tre konkurrenter valt mycket snarlika affärsupplägg – Google och Amazon. Sökjättens högtalare och tjänst säljs också kraftigt subventionerade allt medan Apple tar ut betydligt högre priser och också sannolikt tjänar pengar spå HomePod och Siri.

 

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian