REPORTAGET

Har Bruce Willis verkligen sålt rätten till sitt ansikte?

av | okt 2, 2022 | Reportage

man sitting on bench reading newspaper

Du har säkert läst nyheten som rullat runt ute på nätet i ett par dagar – Bruce Willis, skådespelaren, har såll sitt ansikte till Deepcake – ett företag som med hjälp av AI kan generera rörliga bilder med någon annans ansikte, Deepfake.

Nyheten fick stort genomslag:

Brittiska The Telegraph

 

The Daily Mail

blank

New York Post

blank

Gizmodo

blank

Gizmodo kryddade dessutom historien med att hänvisa till att hänvisa till ett uttalande av Bruce Willis på Deepcakes webbplats:

I liked the precision of my character. It’s a great opportunity for me to go back in time. The neural network was trained on content of ‘Die Hard’ and ‘Fifth Element,’ so my character is similar to the images of that time. With the advent of the modern technology, I could communicate, work and participate in filming, even being on another continent. It’s a brand new and interesting experience for me, and I am grateful to our team.

Citatet och referensen är korrekt men gäller en reklamfilm som Willis lät sitt ansikte vara med i för några år sedan.

Förnekar

Så hur var det nu då?

Bruce Willis agent förnekar.
Ryska Deepcake förnekar.

Willis har inte sålt sitt ansikte.

Inslag

Det finns inslag i historien som gör att det kan förefalla logiskt att Bruce Willis skulle ha sålt rätten till sitt ansikte. Han har gjort det tidigare, i telefonreklam och han har dragit sig tillbaka från alla skådespelande sedan han drabbats av afasi vilket gör att han inte kan prata normalt.

Last week, it was widely reported that Willis, in the first deal of its kind, had sold his face to a deepfake company called Deepcake. However, a spokesperson for the actor told the BBC that he had “no partnership or agreement” with the company. And a representative of Deepcake said only Willis had the rights to his face.

BBC

BBC och Reuters gjorde det du ska, det journalister ska göra – de lyfte telefonluren, ringde två samtal och fick veta att Bruce Willis inte har sålt rätten till sitt ansikte.

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian