REPORTAGET

Därför behöver du inte alla dessa optimeringsprogram – kasta ut dem!

av | okt 2, 2022 | Reportage

silver iMac ad wireless keyboard

Det finns program för att rensa ditt RAM-minne, ställa in intervaller och tider för när ditt batteri ska laddas och det finns program som ligger aktiva i din Mac och som säger sig övervaka processer och minne – kasta ut dem, allihop för det enda de gör är stjäl prestanda.

Lås oss börja med alla de här så kallade övervakningsprogrammen som säger att de alltid ska se till att ditt RAM-minne har så mycket ledig plats som möjligt och som hävdar att genom att övervaka processer så ska din Mac bli snuskigt snabb, effektiv och vass.

Kasta ut dem!

RAM-minne

Lås oss börja med RAM-minnet och ta ur dig uppfattningen att om du har för lite RAM-minne i din Mac så är det skadligt på något sätt, att det ska påvekar prestandan eller tron att om du har mycket ledigt RAM-minne så är det positivt. Allt det är fullständigt uppåt väggarna därför att macOS är byggt för att hantera ditt RAM-minne och macOS kommer att fördela tillgängligt RAM-minne mellan dina program på det bästa, effektivaste och smartaste sättet. Allt det som de här programmen påstår att de kan göra gör redan macOS.

Du kan ha för lite RAM-minne i din Mac men då har du det redan från början. Idag räcker inte 4 GB RAM långt och på sikt så kommer 8 GB inte att göra det heller och det därför minst 16 GB RAM.minne rekommenderas. Då har du för framtiden men oavsett hur mycket RAM-minne du har så kommer de här programmen inte att göra annat än att varna dig för något som du faktiskt inte behöver bry dig om och, viktigast av allt, de kommer att uppta RAM-minne som du kan använda till annat.

Kasta ut dem!

Processer

Varför du ska sitta och övervaka processer i en fullt ut, helt fungerande Mac är för mig en fullständig gåta. Det är slöseri med tid och det gör ingenting för din Macs prestanda. Du behöver därför inga process-övervakningsprogram i din Mac utan låt macOS hantera processerna och använd din Mac till att skapa saker, kommunicera och vara det effektiva verktyg som en Mac faktiskt är. Du behöver inte övervaka processerna i din Mac om den fungerar som den ska och du behöver framför allt inga övervakningsprogram för det heller.

Kasta ut dem!

Batteri

Batteriet, battericykler, laddning är en hel vetenskap – om du hoppar in i valfritt tekniskt forum ute på nätet. Alla vet exakt hur du ska ladda, inte ska ladda, när du ska ladda och med vad du ska ladda din bärbara Mac, iPhone eller iPad för att batteriet ska hålla så länge som möjligt. Det finns lika många “recept” på hur saker ska laddas som det finns felaktigheter om hur moderna elektroniska prylar faktiskt fungerar.

Batterier får inte “minne” – glöm det oavsett vad andra påstår så kan ditt batteri inte fastna på en viss nivå om du laddar från samma nivå för ofta. Det var dåtidens batterier och de försvann från marknaden för över tio år sedan.

En iPhone, en iPad och en bärbar Mac har idag mjukvara som lär sig ditt laddningsschema och som laddar på det sätt som är met effektivt. Låt det där sjunka in för en liten stund – du har redan mjukvara i dina Apple-prylar som finns där för att hantera hur just du laddar på ett sätt som ska förlänga batteriet livstid. Så varför ska du installera ett program till?

Kasta ut dem!

Optimeringsprogram

Är alla optimeringsprogram av ondo då?

Inte alls men det beror på hur du använder dem.

Fungerar din Mac som den ska så finns det ingen anledning att sitta och köra övervakningsprogram för att hålla koll på RAM-minne, processer eller vad det nu kan vara. Det enda de här programmen gör är att ta resurser som du kan använda till annat.

Underhåll

Jag kör CleanMyMac då och då, kanske någon gång i kvartalet för att städa ut cache-filer (minnesfiler), rensa ut listor över nedladdade filer och annat. Skulle min Mac börja uppföra sig märkligt, inte göra riktigt det jag vill, visa badbollar och annat så kör jag OnyX vilket är ett liknande program men som jobbar lite mer på djupet och som kan radera databaser och annat i en Mac så att de kan byggas upp på nytt och du kan börja om på nytt.

Jag har inte ett enda RAM-program installerat, inte ett enda process-övervakningsprogram installerat – aldrig haft och kommer aldrig att installera något. Jag har inte ett enda batteri-övervakningsprogram installerat och vill jag veta hur mitt batteri mår så kan jag se det i Systeminformationen. Jag använder min Mac, min iPhone och min iPad som de verktyg de är och jag laddar dem vanligen nattetid när jag får min skönhetssömn.

Ett program

Jag har ett övervakningsprogram installerat – Little Snitch – som övervakar trafiken till och från min Mac. Skulle något ta sig in, lyckas att installera sig så kommer Little Snitch att upptäcka den trafik som detta program i så fall genererar och då får jag ett larm, en varning och en uppmaning om att antingen neka programmet att skicka information eller tillåta det. Jag använder Little Snitch för att blockera trafik även för program som jag har installerat, och som jag använder, av den enkla anledningen att alldeles för många utvecklare vill att deras program ska “ringa hem” och berätta att de används. Det är onödig trafik som kan användas för att kartlägga vad jag göra, var jag gör det och när jag gör det. Den typen av information anser jag vara min information och därför stoppar Little Snitch den typen av trafik.

Utöver det – ingen övervakning, inga optimeringsprogram och inga program som tar RAM-minne, processtid och prestanda ur mina verktyg som jag använder för allt det jag nu använder dem för.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian